Natrag


06.09.2023.

GOSTUJUĆI PEDAGOZI Jutarnjih treninga ZPC-a / Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi – COMPAGNIA BELLENDA ETS., Italija

U okviru programa Jutarnjih treninga, od 11. do 14. rujna, 10 – 14 h,  u bijelom studiju ZPC-a, održat će se petodnevna plesna radionica FLOORFLIRTING, a playful dance with the floor, gostujućih plesnih pedagoga Lie Claudie Latini i Giovannija Leonarduzzija, talijanske umjetničke organizacije COMPAGNIA BELLENDA ETS.

Program je namijenjen profesionalnim plesačima i plesačicama te studentima i studenticama studija plesa pri ADU.
Program je besplatan te se izvodi na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.
Svoje mjesto je potrebno rezervirati slanjem životopisa na info@zagrebackiplesnicentar.hr, s naznakom “Jutarnji treninzi – FLOORFLIRTING”.
Program se realizira uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Veleposlanstva Italije u Zagrebu.

Više o programu i postupku prijave u nastavku.

Radionica proizlazi iz izučavanja mnogobrojnih posebnosti i karakteristika koje čine breakdance – disciplinu temeljenu na artikulaciji rada i pokreta gornjeg dijela tijela (ruku, ramena i leđa) i donjeg dijela (nogu i trbušnih mišića) označena čestim izvrtanjem njihova odnosa i razina uzajamnosti.  U okviru četverodnevnih radionica vodit ćemo se sljedećom strategijom – pravila i zakoni fizike bit će iskorišteni u korist estetskog istraživanja pokreta: proučit ćemo kako dinamički i intuitivno koristiti poluge koje nam pruža tijelo, a silu proizvedenu i generiranu samim činom padanje na tlo (falls to the floor) iskoristit ćemo se za istraživanje mehanika i tehnika proklizavanje u smjeru pretpostavljenih putanja.

Sate ćemo započinjati statičkim zagrijavanjem, vježbama na podu i izvođenjem elemenata dekonstruirane gimnastike u funkciji pojedine vrste pokreta, kako bismo se postupno pripremili za glavni koncept radionice:  floorwork, igru zamišljenu kao matrica aktivnog i dinamičnog rada nogu. Toj smo igri dali naziv FloorFlirting budući da se radi o zaigranom dijalogu s podlogom iz koje, na svojevrstan način, izvlačimo silu za proklizavanje ili let kroz zrak. Proučavat ćemo uzlazne i silazne spirale, centrifugalnu i centripetalnu silu na kojoj se temelji dinamika plesa. Iskustveno ćemo istražiti silu, tragati za njenim izvorom i mjestima njena izmještanja, bilo u središtu, u trupu (koru) ili udovima.

Postupnim otkrivanjem i usvajanjem ovog koncepta preć ćemo u posljednju fazu radionice, ka usvajanju alternativne vizije partnering-a: ista vrsta pokreta, snažnog i aktivnog, izvodit će se u paru, pri čemu oba tijela moraju biti prisutna i aktivna kako bi omogućila pokret(anje).

Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi

 

Više o gostujućim pedagozima i organizaciji:

LIA CLAUDIA LATINI, rođena i obrazovana u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia. Isprva studira klasični balet, a potom moderni i suvremeni ples. Istodobno je diplomirala ples i modni dizajn, što je uvelike utjecalo na umjetničku viziju i estetiku. Plesu pristupa kao nositelji komunikacije ne razlikujući rod, a  tijelo tretira kao instrument i materijal u različitim oblicima istraživanja i deklinacija. U svom radu propitkuje kanone, miješa i stvara hibridne jezike kretanja iz kojih traži nove koreografske slike.

GIOVANNI LEONARDUZZI, plesni identitet započinje 1990-ih praksom breakdance-a i usvajanjem b-boy kulture, no, u konstantnoj potrazi za novim i vlastitim jezikom, sklonost prema eksperimentu i istraživanju pokreta udaljava ga od polazišne točke te ga smješta u područje plesnog kazališta. Posljednjih 20 godina njegova plesna praksa proizlazi iz matrice urbanog breakdance-a koja je determinirane krajnje fizičkom, a istodobno izrazito tehničkim značajkama plesa i pokreta. Iz tih tehnika Leonarduzzi kreće u novu fazu istraživanje kojime nadilazi koncept obične i/ili jednosta

Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi, 2012. godine u Italiji, osnivaju jednu od najaktivnijih talijanskih međunarodnih organizacija na polju suvremenog plesa – kulturno društvo COMPAGNIA BELLENDA ETS. Njihovi projekti često bivaju prepoznati i razvijani u okviru međunarodnih umjetničkih razmjena, programima koprodukcijske podrške i distribucije, a sami su nerijetko gostujući predavači na brojnim europskim plesnim obrazovnim institucijama i akademijama poput Balletto di Roma, Dance Hause-Kataklň u Milanu i Opus Bellet (Firenca) i dr.

Detalje potražite na –  poveznici.

Fotografije: Ustupljene na korištenje – Lia Claudia Latini i Giovanni Leonarduzzi / R7FotoDanza.