Natrag


01.09.2023.

RUJAN u Zagrebačkom plesnom centru – POVRATAK DINAMIČNOG PLESNOG PROGRAMA !

Nova kazališna sezona 2023./24. u Zagrebačkom plesnom centru počinje 12. rujna u 20 h predstavom  HEROES , autora Brune Isakovića i Mije Zalukar, nastaloj u koprodukciji UO Malo sutra, Udruge Domino i ZPC-a. Predstava je to čija se referentna točka smješta se u lik, djelo i mitologiju jednog od najznačajnijih suvremenih glazbenih umjetnika i modnoj ikoni – Davidu Bowieju. Projekt kroz metamorfozu glavnog junaka u umjetničkom smislu istražuje povezanost gledatelja i izvođača, dok, u ono političkom, analizira materiju strasti i posrtanja današnjih generacija te postavlja pitanje kakav bi trebao_la biti (anti)heroj_ina 21. stoljeća? 

Double bill izvedbom predstava  PARTE PARTE  i  PTERO, autorica Petre Chelfi i Petre Valentić, koje su nastale u korpodukciji UO Katana i UPPU “PULS”-au petak i subotu, 15. i 16. rujna, s početkom u 19 h, odnosno u 20 h, nastavlja se dinamičan mjesečni program.
Parte Parte je plesni duet koji sagledava prostor koji se rastvara i uspostavlja između dva svijeta; onog kojeg doživljavamo ovdje i sada te onog koji je oblikovao nas i naša tijela mimo naše pažnje i svijesti.
Ptero 
pak skreće pozornost na neminovnost potrebe za zajednicom, za uspostavom veze s drugim živim bićem kroz koje ćemo osjetiti sigurnost i povjerenje prema okolini.

I ove godine ZPC će ugosti dio programa  MEĐUNARONOG FESTIVALA KAZALIŠTA LUTAKA, u organizaciji Kulturnog centra Travno, i to izvedbama 17., 19. i 20. rujna. 

Prva ovosezonska premijera novi je projekt iz produkcije UO 21:21autorice Ksenije Zec, naslovljen ALTER(N)ACIJA .  Alter(N)acija je izrasla iz slučajno pronađenog videa, snimke djevojke izložene invazivnom pogledu kamere u trenutku kad nije “sasvim svoja”, kad nije “pri sebi”, iako nije jasno što joj se događa. (…) Alter(N)acija sugerira stanje od-vezanosti, izglobljenosti, bivanja drugom samoj sebi. Alter(N)acija je solo koji je uvijek već bio (samo) za Unu Matiju Štalcar Furač i njen umjetnički i osobni habitus – pojašnjava Una Bauer, jedna od suradnica na predstavi.  Premijera predstave planirana je za petak 22., a reprizna izvedba za subotu, 23. rujna, s počekom u 20 h.

Posljednji tjedan mjeseca rujna bit će posebno dinamičan – 26. i 27. rujna u 20 h, na programu će se naći  LEVANT  Petre Hrašćanec i Saše Božića, nastao u produkciji UO 21:21;
u petak 29.,  SALTO ANIMATO   autorica Nastje Štefanić Kralj i Filipe Bavčević, u produkciji UPUH-a, a u subotu 30. rujna s početkom u 20 h,  HOUSE BOLERO  Mateja Kejžara, u izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples.

Više o pojedinoj predstavi potražite u rasporedu izvedbi.

Rujanski se program ostvaruje u suradnji s umjetničkim organizacijama i udrugama:
UO Malo sutra, UO Katana, UO 21:21, Udrugom Domino, Kulturnim centrom Travno, Udrugom profesionalnih plesnih umjetnika “PULS” te Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske.

Plesno,

ZPC / Zagrebački plesni centar

_

* Korišteni citati segmenti su programskih tekstova predstava i programa te su ZPC-u ustupljeni na korištenje i oblikovanje od strane umjetničke organizacije ili udruge čija je predstava ili radionica dijelom ZPC-ova programa.
** Fotografija: Jelena Janković za predstavu PTERO – P. Chelfi i P. Valentić/ UP Katana, UPPU “PULS” i ZPC, 2022.