Natrag


09.10.2017.

PREMINULA LELA GLUHAK- BUNETA

U 72. godini života, u Zagrebu je u srijedu navečer preminula Lela Gluhak-Buneta, poznata zagrebačka suvremena plesačica, koreografkinja i pedagoginja. U povijest domaćeg plesa bit će upisana ponajviše zbog osnivanja Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA) 1970. godine, ali i zbog brojnih suvremenih (pa čak i eksperimentalnih) koreografija koje je potpisala, a među kojima su "Igrarije", "Figure", "Balade", "Dinarke", "Sonorko", "Jeka"…

Lela je rođena u Zagrebu 1946. godine, gdje je završila Školu za ritmiku i ples, u kojoj je radila do 1990. godine. Usporedo s pedagoškim radom bila je članica Studija za suvremeni ples Ane i Vere Maletić, koji je tada, a govorimo od 60-im godinama prošlog stoljeća, bio na neki način nadgradnja Škole i svojevrsni poligon za daljnja plesna istraživanja u duhu Labanove i Dalrozeove teorije.

U tom je studiju Lela bila plesna solistica i odmah je pokazala strast prema koreografiji, a bila je poznata i po svojoj ljubavi prema pokretu u kojem koristi preoblikovane korake folklora. Kad je taj studio krenuo u smjeru jazza, što nije bio njezin plesni izričaj, odlučila je da treba krenuti u drugom smjeru. Napustila je Studio i osnovala ZPA. Imala je jasnu viziju kako će rad njezina ansambla izgledati: plesni izričaj ostaje isključivo suvremeni, pruža se prilika autorima svih dobi da pokažu što mogu, njeguju se originalne ideje, istražuje se plesni pokret i svatko je potaknut da se, ako to želi, okuša u stvaranju i reproduciranju eksperimentalnog pokreta.

izvor