YIRA, YIRA – 20. QUEER ZAGREB

Predstava Yira, yira (Cruising, Cruising) nastala je u suradnji autora Brune Isakovića i Nataše Rajković s izvođačicama/izvođačima, seksualnim radnicama/radnicima i queer aktivistkinjama/aktivistima iz Argentine: Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues. Njihove osobne priče otkrivaju nam mnoge skrivene aspekte prostitucije, a seksualni rad pritom se pokazuje u previranju između osobne odluke i životnih okolnosti. Govoreći o prostituciji, u društvu koje žudnju i seksualni užitak odvaja od rada i posla, propituje se koliko smo danas daleko odmakli od erosa i tijela uopće. U isto vrijeme otvara se pitanje radnih uvjeta općenito, ekonomije i zahtjeva tržišta, margina i središta moći, želja i strahova, snova i realnosti.
Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu onoliko koliko ga moralizira i prezire. Kada razmišljamo o seksualnom radu, podrazumijevamo razmjenu usluge za novac. No koja je zapravo puna cijena i tko ju plaća? Klijenti ili seksualni radnici i radnice, svojim društvenim statusom, svakodnevnom stigmatizacijom, nepostojećom socijalnom zaštitom, pravnom nesigurnošću i mnogim drugim rizicima posla?
Prostitucija je konfliktno i složeno područje koje presijeca razna pitanja ekonomske, etičke, pravne, religijske, rodne i klasne naravi. Sklizak je to teren za vladajuće strukture, teorije, pa i same civilne ljudskopravaške organizacije u vezi s pitanjem njezina uređenja i asimilacije. Dok Hrvatska inercijom zauzima konzervativni stav o ilegalnoj prostituciji, seksualni je rad u Argentini dopušten, a manjak regulacije nadomješten je visokom razinom organiziranosti seksualnih radnika u sindikatima još od 1994. godine, koji čine važne korake u borbi za pravednije i bolje životne i radne uvjete seksualnih radnika.

Bruno Isaković koreograf je, plesač, izvođač i plesni pedagog. Diplomirao je suvremeni ples u Amsterdamskoj umjetničkoj školi 2009. godine. Dobitnik je nagrade za najbolju solo izvedbu na međunarodnom festivalu Solo Dance u Budimpešti te nagrade struke za najboljeg koreografa (Nečastive, 2016). Solom Denuded (2013) nastupa diljem svijeta, od New Yorka, Brazila, Tokija, Londona, Sao Paola do Hobarta. Umjetnički je direktor festivala Sounded Bodies u Zagrebu.
Nataša Rajković kazališna je redateljica, dramaturginja, producentica i bivša ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Od 2021. profesorica je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s redateljem Bobom Jelčićem razvija autorski kazališni koncept te ostvaruje izvedbe koje su međunarodno prepoznate i prikazane diljem Europe. Predstave u koprodukciji Kulture promjene, višestruko nagrađivane na međunarodnoj razini, postavile su temelje novim generacijama hrvatskih umjetnika u različitim područjima djelovanja.

Gostovanje je ostvareno u okviru programa Be SpectACTive! Kreativne Europe Europske unije.


Autori: Bruno Isaković i Nataša Rajković (HR / Argentina)
Izvođači i koautori: Juan Ejemplo, Leandra Atenea Levine Hidalgo, Pichón Reyna, Sofía Tramazaygues
Prijevod: Silvija Stipanov
Produkcija: Domino
Koprodukcija: Drugo more, Malo Sutra, EPK 2020
Fotografija: Bruno Isaković
Jezik: španjolski
Titlovi: engleski i hrvatski

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.