Victims4life – Žrtve za život

Deset godina nakon prvih, gotovo kultnih Žrtava zemljopisa, originalni postav vraća se na pozornicu u novom nastavku: Victims4Life – Žrtve za život. Iskusniji su i stariji. Jedni su okusili europski svijet suvremenog teatra i progresivan riječki Frljićev režim, dok su se drugi odali oglašavanju, sapunicama i ukazivanju na eventima. Samo jedna stvar ostala je ista: Žrtve su i dalje gladne pripadanja. Samo, ovog puta, ne dalekoj Europi i njezinom dekadentnom ukusu. Ovog puta, moraju se svidjeti domovini i spremni su na sve da to i dokažu. Obraćajući se publici kao fiktivnim ravnateljima/-icama kazališta, Miran, Sven i Dean provode publiku kroz proces postavljanja podobnog komada. Preispitujući novu kulturnu paradigmu i duh vremena, strmoglavljuju se niz tobogan vlastitih predrasuda. Autoironično, Victims4Life – Žrtve za život zabavit će gledatelja, ali ga i natjerati da se zapita o vlastitoj poziciji u društvu i vlastitim mehanizmima povlačenja.

Miran Kurspahić je kazališni redatelj poznat po komadima koji se bave propitivanjem suvremenih društvenih mehanizama i kritikom građanske pasivnosti. Koristeći se sredstvima autoironije, humora i eklektičnim dijapazonom izvedbenih stilova, Kurspahić već petnaestak godina pred publiku postavlja ogledalo zajedničke realnosti i ljudske prirode, bez imalo zazora od osjetljivih tema.

Rona Žulj je dramaturginja i suradnica na većini Kurspahićevih predstava, s ulogom uokvirivanja tog niza osjetljivih tema u precizne scenske strelice koje pogađaju biti bez puno štete na okolnom tkivu dramskog tijela. 2018. Rona Žulj i Miran Kurspahić pokreću umjetničku organizaciju Rebel pod čijim krovom djeluju.


Tekst: Miran Kurspahić i Rona Žulj
Režija: Miran Kurspahić
Dramaturgija: Rona Žulj
Autor video materijala: Vanja Vascarac
Izvođači: Sven Jakir, Dean Krivačić i Miran Kurspahić
Produkcija: Kazališna družina Rebel
Koprodukcija: Festival Ganz nove Perforacije (Domino)

Izvedba na Festivalu Ganz nove Perforacije realizira se u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Izvedba je dio inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice rezerviraju na udrugadomino.marketing@gmail.com, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.