TRANSLATIONS

TRANSLATIONS je impresivna plesna predstava, prvenstveno nastala u produkciji plesne kompanije All Bodies Dance Project (Vancouver, BC) u suradnji s VocalEyeom. TRANSLATIONS se stvara i doživljava kroz nevizualna osjetila, zvuk pokreta, osjećaj kretanja zraka i slike kreirane u mašti kroz deskripcije. Predstava istražuje različite metode i alate opisa plesa i stvorena je posebno za “nevizualna osjetila”.
Kreirana za manje grupe publike te u potpunosti prilagođena za slijepe i slabovidne osobe, ovim radom istražuju se različite metode i alati opisa plesa.
TRANSLATIONS poziva raznoliku publiku da razmotri vlastitu percepciju i načine na koje obično pristupamo umjetnosti i svijetu oko nas.
Premijerno je prikazana 2019., a izvorno izvedena s grupom kanadskih umjetnika (sa i bez invaliditeta) koji su istraživali zajedno s umjetničkim konzultantima iz zajednice slijepih. Hrvatska premijera realizirana je u lipnju 2022. u sklopu Tjedna suvremenog plesa.

​Naomi Brand je kanadska plesna umjetnica koja živi na neustupljenim autohtonim teritorijama naroda Squamish, Tsleil-Waututh i Musqueam, Kanada (Vancouver). Završila je BA i MFA na Sveučilištu u Calgaryju, kao i edukaciju DanceAbility predavača. Kao izvođačica, koreografkinja, spisateljica i voditeljica Naomi njeguje jedinstvenu umjetničku praksu koja se proteže od rada s profesionalnim plesačima do prakse angažirane u zajednici. Izvodila je u predstavama mnogih cijenjenih kanadskih koreografa, a s vlastitim radovima sudjeluje na brojnim festivalima diljem Kanade, kao i u Poljskoj, Italiji i Urugvaju. Od 2014. Naomi je suosnivačica All Bodies Dance Project, inkluzivne plesne kompanije koju čine umjetnici različitih sposobnosti, spolova, dobi i podrijetla.

​All Bodies Dance Project (ABDP) je inkluzivna plesna kompanija (Vancouver, BC). U njihovom radu različitosti su kreativni pokretači jer se posebno fokusiraju na istraživanje koreografskih mogućnosti različitih načina rada, kretanja, promatranja plesa i pokreta. Njihov rad je na razmeđi plesne prakse angažirane u zajednici i profesionalnog umjetničkog djelovanja. Rade na brisanju tih granica dok u svom kreaitvnom radu daju prioritet novim praksama unutar inkluzivne plesne prakse te šire djelovanje izvan tradicionalnih predodžbi plesnog treninga kako bi vrednovali proživljeno iskustvo plesača i s invaliditetom i bez. Njihova praksa ima za cilj razbiti pretpostavke, predrasude i zadane predodžbe o suvremenom plesu, kazalištu i plesnom tijelu.


Koreografija: Naomi Brand
Asistentica koreografkinje i voditeljica proba: Koraljka Begović
U suradnji s izvođačicama: Koraljka Begović, Anika Cetina, Tea Hlušička, Lana Hosni, Maja Jakuš – Mejarec, Valentina Miloš, Dora Pocedić, Ariana Prpić, Ivana Vojnić Vratarić, Mia Zalukar
Suradnica za deskripciju: Sunčica Sodar
Tehnička podrška: Saša Fistrić
Produkcija: Hrvatski institut za pokret i ples
Voditeljica projekta: Koraljka Begović
Posebna zahvala: Hrvatski savez slijepih, Antonio Pavlović, Tena Bošnjaković
Financirano sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Napomena: Broj ulaznica po izvedbi je ograničen. Predstava se izvodi jedan na jedan, odnosno jedan izvođač po jednom članu publike. Predstava je namijenjena za slijepe i slabovidne te sve zainteresirane osobe.

Za slijepe i slabovidne osobe, odnosno korisnike i članove Udruge slijepih Zagreb, ulaz na predstavu je slobodan. Svoju ulaznicu potrebno je rezervirati na blagajni ZPC-a (Ilica 10), pozivom na 01/ 6189 656  ili  via e-maila blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.