SONJA I ALFREDO – 55. PIF 2022.

Tko je ta smiješna, čudna ptica? Odakle dolazi? Tvrdi da se zove Alfredo i da ima mali stolac koji uvijek nosi sa sobom. To je sve što znamo o njemu. O Sonji znamo da živi sama u kući na rubu šume i nerado napušta svoje malo kraljevstvo. Sve do jednoga dana…

Sonja i Alfredo jednostavna je priča o prijateljstvu i solidarnosti, o onome što se dogodi kad se osjećamo isključeno i usamljeno, o utjesi koju osjetimo kad pronađemo dom i prijatelja, o tome kako se osjećamo kad smo dovoljno hrabri da se uhvatimo u koštac s nepoznatim situacijama za dobrobit nekog drugog. Sonja i Alfredo priča je ispričana sa samo nekoliko najvažnijih riječi i jednostavnim, ali upečatljivim lutkama. To su figure kojima život na bijelome paravanu kazališta sjena udahnjuje dvoje glumaca/animatora i koje postaju likovi što gestama i dirljivom jednostavnošću predstavljaju velike životne teme.

TEATRO GIOCO VITA, PIACENZA, TALIJANSKA REPUBLIKA

Kazalište Teatro Gioco Vita osnovano je 1971. godine i jedno je od prvih talijanskih kazališta u središtu pokreta kazališne animacije. Trupa je svoj izvorni doprinos kazalištu za mlade dala svojom animacijom, svojim karakterističnim stilom te načinom stvaranja i življenja duha kazališta, svojim odnosima, istraživanjem i kulturom koja je prožimala to kazalište od samih začetaka. Teatro Gioco Vita susreće se s kazalištem sjena kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zahvaljujući dosljednom i profesionalnom radu te doprinosima vanjskih suradnika, kazalište je steklo svoje jedinstveno iskustvo koje mu je donijelo i brojne nagrade te prestižne suradnje diljem svijeta.

Kazalište, kojim upravlja umjetnički ravnatelj Diego Maj, ima brojne sastavnice. Trupa i njezin umjetnički voditelj Fabrizio Montecchi bave se produkcijom predstava te organiziraju eksperimentalne aktivnosti za škole i djecu. Teatro Gioco Vita djeluje u Piacenzi i istoimenoj pokrajini (npr. umjetničko i organizacijsko upravljanje u sklopu Stagione di Prosa u kazalištu Teatro Municipale of Piacenza, organizacija recenzija kazališnih predstava i drugih kulturnih događaja, ugošćivanje, radionice i obuka) uz sve veću međunarodnu prisutnost zbog čega su njihove predstave kazališta sjena izvođene u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Meksiku, Kanadi, Japanu, Kini, Izraelu, Senegalu Turskoj i na Tajvanu.


Prema knjigama autorice: Catherine Pineur
Adaptacija za kazalište: Enrica Carini, Fabrizio Montecchi
Režija i scenografija: Fabrizio Montecchi
Asistent redatelja: Tiziano Ferrari
Lutke: Nicoletta Garioni, Federica Ferrari (na temelju crteža Catherine Pineur)
Glazba: Paolo Codognola
Kostimi: Rosa Mariotti
Oblikovanje rasvjete: Anna Adorno
Koprodukcija: MAL – La Maison des Arts du Léman (Thonon-Évian-Publier)
Igraju: Deniz Azhar Azari, Tiziano Ferrari
Fotografije: Serena Groppelli

Sudjelovanje je omogućeno u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, ATER Fondazione, Regione Emilia-Romagna Cultura d’Europa.

6+; 50 minuta; na talijanskom s titlovima na hrvatskom

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.