Solo 2016

Solo 2016 je osobna, a ujedno i univerzalna procjena plesača koji, kroz niz različitih emocionalnih stanja, govori o svijetu izvan crne kutije; o intimnosti, tuzi, povjerenju, nadi, ljepoti i užasu.

Kretanje plesača je nit spajanja i povezivanja prošlosti i budućnosti sa sadašnjim trenutkom, u kojem se sve mijenja, a tijelo stalno prolazi kroz prostor i vrijeme sa i bez sile koja nasilno provaljuje u naš intimni prostor. Isprepletenost stilova i razdoblja u glazbi funkcionira kao što se tijelo proširuje u svemir i diktira promjene u tenziji mišića koje proizvode ritam – kao tragovi kretanja vremenu.

Granica između osvjetljavanja i upijanja svjetla, nalazi se na tankoj liniji između prisutnosti i nestajanja, između nestanka i tijeka života izvan i unutar zatvorenog prostora stvaranja.

Solo 2016 je odraz trenutka, neuhvatljivih, a istovremeno bezvremenskih, koji dolaze, a opet koji su već otišli; koji nema snage da ga zgrabi.


Koreografija, izvedba, izbor glazbe: Milan Tomášik

Asistent za koreografiju: Špela Vodeb

Dramaturgija: Andreja Kopač

Dizajn rasvjete i tehnička podrška: Luka Curk

Kostim i scenografija: Jasna Vastl

Video: Hana Bi

Produkcija: KUD Cortesia

Ko-produkcija: Tersicorea/Suoni e Pause (Sardinia/Italy), Plesni teatar Ljubljana (Slovenija), Cankarjev dom Ljubljana (Slovenija),Tabačka Košice (Slovačka), Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (Hrvatska), Studio Alta Prague (Češka)

Projekt je financiran od općine Grada Ljubljane, Veleposlanstva Republike Slovačke u Ljubljani, općine Grada Celja

O KOREOGRAFU:

MILAN TOMAŠIK rođen u Slovačkoj u 1981. Studirao je ples na Konzervatoriju J. L. Bellu u Banskoj Bystrici te na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi. Godine 2004. diplomirao je na P.A.R.T.S.-u, međunarodnoj plesnoj akademiji u Bruxellesu, pod vodstvom Anne Teresa de Keersmaeker. 2001. dobio je DanceWeb stipendiju i sudjelovao na bečkom ImpulsTanz festivalu,  iste godine bio je na turneji s nizozemskom plesnom kompanijom MAPA (Moving Academy for Performing Art). Godine 2004. dobio je nagradu grada Prievidza (Slovačka) za predstavljanje suvremenog plesa u zemlji i inozemstvu. Na Cortoindanza festivalu u Cagliari, Italija (2015) za solo predstavu Off-beat , dobio je posebnu pohvalu za „glazbeno istraživanje i snažan koreografski jezik”.

Suosnivač je i aktivni član Les SlovaKs kolektiva, plesne kompanije sa sjedištem u Bruxellesu. Napravili su tri plesne predstave (Opening Night, Journey Home and Fragments) te od 2007. bili na turneji po Europi, Africi, Kini, Srednjoj i Sjevernoj Americi.

2014. osnovao je Milan Tomasik & Co i napravio je plesne predstave Hunting season (2014.), koja je dobila nagradu za najbolji dizajn rasvjete na festivalima Kiosk i Gibanica, i predstavu za četiri plesača pod nazivom Silver Blue (2015).

Nakon solo predstava Within  (2006.) i Off-Beat (2011.), sa predstavom Solo 2016. Milan zaokružuje trilogiju solo predstava nastalih u posljednjem desetljeću.

Postao je umjetnički suradnik za Scenario Pubblico kazalište na Siciliji za razdoblje od 2018.-2020.

 

CIJENA ULAZNICE: 50 / 40 kuna (učenici, studenti, umirovljenici, strukovne udruge)

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer:

https://vimeo.com/183644822