SKUPA / SAMO

SKUPA i SAMO dva su projekta nastala 2020. god kao zasebni entiteti istog interesa. Ova dva rada bave se izvedbenom formom grupe i sola u suvremenom plesu ali i načinima kreiranja, izvođenja i reprezentiranja neke ideje i njenog trenja s publikom. Oba rada postavljaju pitanje što je privatno a što javno ili zajedničko.

SAMO je solo za izvođačicu koja je godinu dana sama istraživala svojih dvadeset i jednu godinu na sceni. Nije bilo suradnika s kojima bi imala trenje u razgovoru i idejama te je jedina povratna informacija bila publika na javnim prezentacijama istoimenog istraživanja.
Hodala je i trčala, bacala i nosila, skretala je i skakala ali nije došla daleko već ponovo do naslova. SAMO ona može sintetizirati to iskustvo i SAMO sa publikom i SAMO pokretom može proslaviti isto.
Izvedba posjeduje određenu konvenciju povjerenja. Izvođač ima vjeru u svoje izbore. Publika u svoje. Zajedno kreiraju trenutak i dijele ga jer je tako krhko to mjesto.

Slojevi boja, svijetla i sjena.
Izvedba tijela koja ono unutra okreće prema vani. (Bez obzira što…)
Okvir omeđuje prostor i vrijeme i pruža mogućnost za susret.
Oko gledatelja zumira detalje, istražuje (oko mene).
Oko je slobodno.
Titraš.
Samo ti se čini.
U SAMO jedino što je SKUPA su dva oka.

Projekt SKUPA predstavlja šest mladih plesačica koje svojom fizičkom praksom grade načine za bivanje zajedno na sceni. Uzorak nekog materijala u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se kroz pojam oblika dok u ovom radu uzorak plesnog materijala smještamo u funkciju. Ta jedna funkcija je ujedno i tema te -biti zajedno- postaje način kretanja. Oblik i funkcija su skupa. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO.


SKUPA
Koreografija: Petra Hrašćanec
Glazba: Alen i Nenad Sinkauz
Kostimi i scenografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Izvođačice: Viktoria Bubalo, Ema Crnić, Lara Frgačić, Tessa Ljubić, Ariana Prpić i Una Štalcar-Furač
Fotograf: Ivica Ivčević

SAMO
Autorica: Petra Hrašćanec
Produkcija: Umjetnička organizacija 21:21 u koprodukciji s Tjednom suvremenog plesa i Hrvatskim institutom za pokret i ples
Sufinancirano sredstvima Zaklade „Kultura novaˮ i Ministarstva kulture i medija RH.

 

 

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.