RECEPTILIUM

RECEPTILIUM je Hi-Tech audio-vizualni interaktivni projekt i izvedbeni čin u kojem se ljudsko fizičko tijelo i emocije koriste kao komunikacijski medij, odnosno glazbeni instrument koji tijekom izvođenja analognog vizualnog umjetničkog djela, crtanja vizualizacije univerzalnog zvuka, proizvodi audio sadržaj – glazbu. Svaki performans, kojeg izvodim osobno, rezultira neponovljivim audio-vizualnim doživljajem i zapisom. Audio-vizualna izvedba je jedinstveni spoj koncentracije, emocija, vibracija, frekvencija, dok je za publiku svaki puta novo audio-vizualno iskustvo. Rezultati dosadašnjeg istraživanja kao posljedica umjetničkog stvaranja, nalazi se u analognim crtežima velikog formata pod nazivom Meta Signal Sonar Sistem – vizualizacije univerzalnog zvuka.

Posjetitelji će imati priliku doživjeti i prisustvovati stvaranju vizualnog umjetničkog djela, dok će u isto vrijeme slušati audio sadržaj kao posljedicu procesa stvarnja. Tijekom izrade analognog vizualnog umjetničkog djela, moždani valovi praćeni EEG-om i podaci fizičkog kretanja ruku, prenose se i konvertiraju u zvukove koji zajedno čine ambijentalni audio zapis. Audi osadržaj je povezan sa kodiranom interaktivnom vizualizacjom prikazanom na projekcijskom zidu. Trajanje perfromansa je oko 4 sata i sve se dešava u realnom vremenu. To je “real-time” audio- vizualni izvedbeni čin s kojim istražujem postupak rezoniranja i mentalno-emotivnu ekspresiju tijekom kreativnog procesa stvarnja. Posebno konstruiran računalni program namijenjen je isključivo za senzore koje korisitm kod fizičke izvedbe. Na SOUNDED BOIDES Festivalu 2018, prvi puta javno predstavljam RECEPTILIUM i izvodim audio-vizualni performans u demo varijanti.

 

Martina Zelenika (1978.) umjetničkog imena MOON, interdisciplinarna umjetnica odlikuje se jedinstvenim umjetničkim izrazom u kojima uočavamo nove postupke u ispitivanju današnjeg suvremenog društva. MOON kombinira najnovije digitalne tehnologije s analognim medijima te dekonstruiranjem zvuka i meta jezika ispituje suvremeni komunikacijski prostor i time nas izaziva da dublje zaronimo u naš vlastiti osjećaj zajedništva. U realizacji svojih projekata Martina se koristi znanstvenim analizama i istraživačkim pristupom. Surađivala je sa Institutom Ruđer Bošković, profesionalnim glazbenicima i programerima u realizaciji projekata kao što su “Receptilium”, “6th Sense”, “New Europe”, “TAB_Letter”, “Virtual Station”.

Diplomirala je 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na grafičkom odsjeku, a magistrirala Video-nove medije 2006. godine na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dobitnica je nekoliko respektabilnih stipendija i nagrada, boravila je na nekoliko inozemnih rezidencija, izlaže u zemlji i inozemstvu, te sudjeluje na inozemnim konferencijama. MOON Martina Zelenika je članica ADA-e Arhiva digitalne umjetnosti – baza podataka virtualne umjetnosti sa sjedištem u Austriji, Hrvatskog društva slobodnih umjetnika HZSU, osnivač je i umjetnički voditelj interdisciplinarnog laboratorija umjetnosti NAGON sa sjedištem u Zagrebu. MOON Martina Zelenika predstavnik je novog smjera suvremene i novo-medijske umjetničke scene u Hrvatskoj.

www.martinazelenika.com
tabletter-project.martinazelenika.com
info@martinazelenika.com


Project concept: MOON Martina Zelenika
Technology lead and development: Ivan Vican
Technology advisor: Slavko Radman
Music consultant: Lovro Livajić
Production: MOON Studio, Sounded Bodies Festival
Supports: NAGON – interdiscipliary laboratory of arts

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.