Queer Zagreb sezona 2023. / TURINGOV STROJ

O PREDSTAVI
Zapisi o Alanu Mathisonu Turingu, njegovom matematički sjajnom umu i povijesnim činjenicama oko njegova života su prije svega iznenađujući i zanimljivi. Mnogo je teoretskih spekulacija o njegovom istraživanju te utjecaju koje je imalo i još uvijek ima na razvoj umjetne inteligencije.
Mnogi tekstovi govore o Turingovu radu koji je bio ključan za rješavanje Enigme tijekom Drugog svjetskog rata, o znanstvenim istraživanjima na Sveučilištu u Manchesteru, o Christopheru Morcomu, njegovom više nego dobrom i prerano preminulom prijatelju te o njegovoj vlastitoj tragičnoj sudbini. U tadašnjem neprijateljski nastrojenom društvu, bio je primoran podvrgnuti se kemijskoj kastraciji koja mu je prouzročila fizičke i mentalne promjene te ograničenje brzine, vještine, humora, predanosti i usredotočenosti.
Međutim, priču o Turingu možemo razumjeti i na drugačiji način, kroz oči nevjerojatna čovjeka koji je svojim uvijek mladim i zaigranim umom prekoračio granice svog vremena. On nije gledao na ljudski mozak samo kao znanstvenik, već kao čovjek koji shvaća širinu ljudskog duha i uma. U percepciji svijeta bio je brži i neobičniji od svih drugih te je stvorio svijet prilagođen samo njemu. Oni koji su uspjeli ući u taj svijet morali su igrati po njegovim pravilima i prihvatiti ga, čak i ako ga nisu u potpunosti razumjeli. Oni koji to nisu uspjeli, na kraju su ga uništili.
Ovo je priča o čovjeku koji je trčao maraton sa svojim strojem te o znanstveniku koji je postavio temelje suvremenog računalstva. Istovremeno ovo je predstava o čovjeku koji je postavio ogledalo društvu, kako se pogreške jednom učinjene ne bi više ponovile.

O REDATELJU
Ivica Buljan je diplomirao Francuski jezik i književnost te Komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Radio je kao kazališni kritičar, a poslijednjih 25 godina režira tekstove priznatih autora kao što su: M. Tsvetaeva, P. P. Pasolini, H. Muller, R. Walser, E. Jelinek, M. Krleža, H. Guibert, A. Hilling, D. Kiš, G. Strnis, R. Bolaña, F. Šovagović, I. Sajko, Z. Mesarić, D. Ugrešić, D. Karakaš, O. Savićević-Ivančević, G. Vojnović, T. Štivičić. Radi kao kazališni redatelj u Sloveniji, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj gori, Obali Bjelokosti, Norveškoj i Srbiji. Od 1998. do 2001. godine ravnatelj je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Suosnivač je Mini teatera u Ljubljani te Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada: Borštnik, Sterija, Vjesnikova nagrada Dubravko Dujšin, Branko Gavella, Petar Brečić, Havana City Medals, te Prešernove nagrade – najvećeg priznanja Republike Slovenije za područje umjetnosti. Dobitnik je odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti kojeg francuska Vlada dodjeljuje istaknutim pojedincima u području kulture i umjetnosti. Od 2014. do 2022. godine ravnatelj je Drame Hrvatskog narodnog kazalište u Zagrebu.

O AUTORU
Benoit Solès je glumac i dramaturg, a diplomirao je na Classe Supérieure d’Art Dramatique de Paris. Njegov debi bili su mjuzikli Rogera Loureta okrunjeni nagradom Molière: La Java des Mémoires i Les Années Twist. Nastupio je u brojnim televizijskim serijama (Julie Lescaut, Profilage, RIS, Alice Nevers, Boulevard du Palais, itd.) te filmovima (Le Juste, La Pompadour, Louis XV le soleil noir, Le Chasseur, L’Affaire Salengro). Surađivao je s brojnim redateljima: André Téchiné (La fille du RER), Vijay Singh (One Dollar Curry), Michel Blanc (Embrassez qui vous rire), Ramesh Aravind (Butterfly) i Éva Ionesco (Une Jeunesse dorée). Njegova predstava La Machine de Turing je premijerno izvedena na Festival d’Avignonu 2018. nakon čega ulazi u repertoar kazališta Théâtre Michel u Parizu. Predstava ostvaruje francusku i internacionalnu turneju do svibnja 2020. kada se ponovno prikazuje na Festival d’Avignonu 2020.


Benoit Solès
Turingov stroj (La Machine de Turing)
Inspirirano dramom Breaking the Code Hugha Whitemorea
Temeljeno na: Alan Turing: The Enigma by Andrew Hudges

Prevoditelj: Ignac Fock
Redatelj: Ivica Buljan
Izvođači: Nejc Cijan Garlatti, Timon Šturbej i Nika Korenjak
Scenografija, dizajn svjetla i videa: Probe 13 i Toni Soprano Meneglejte
Kostimograf: Alan Hranitelj
Skladatelj: Andrej Makor
Lektor: Jože Faganel
Asistentica redatelja: Nika Korenjak
Glazbenici (snimka): Meta Fajdiga (klavir), Jaka Trilar (violončelo) i Andrej Makor (bariton solo)
Snimanje i obrada zvuka: Milko Lazar

Produkcija: Mini teater (SLO), 2021.
Producenti: Branislav Cerović i Sandra Ristić

Jezik: slovenski
Titlovi: hrvatski

Predstava se izvodi u okviru Queer Zagreb sezone 2023., u organizaciji Udruge Domino.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.