Promocija knjige: Željko Zorica

Udruga Domino s posebnim zadovoljstvom predstavlja najnovije izdanje Željko Zorica: Die Freundschaften koje je posvećeno izuzetnom umjetniku, našem dugogodišnjem suradniku i prijatelju. Knjiga je izdana u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, te donosi tekstove i ilustracije o seriji radova „KroaTisch Freundschaften“ od 2010. – 2013.

Prema riječima urednika izdanja Zvonimira Dobrovića: “Cijela je ova knjiga jedan drugarski pokušaj prenošenja bogatog iskustva i raznovrsnosti dimenzija jedne kreativne linije, vremenski ograničene na samo tri godine (2010. – 2013.), kroz seriju projekata KroaTisch Freundschaften.

Ova se serija kontroliranih happeninga održala u tom kratkom periodu dva puta u Zagrebu te po jednom u Brestu, New Yorku i Ljubljani, uvijek se imenom vezujući uz ideju bilateralnog prijateljstva među državama i svemu što se u tim «kuhinjama» priprema.

Otuda i naglasak na Tischu u KroaTisch te hrani kao povezujućem mediju u svim izdanjima ovih kontroliranih happeninga. Upravo je ova Šišova premisa otvarala nebrojeno mnogo mogućnosti za umjetničko, aktivističko i građansko poigravanje.“

Knjigu će predstaviti Zvonimir Dobrović, Una Bauer i Igor Ružić.


Željko Zorica rođen je 1957. u Zagrebu, a 1976. započinje svoju bogatu karijeru u različitim umjetničkim poljima. Univerzalno svestran, uvijek neiscrpne kreativnosti, čitavim svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti.

U kazalištu počinje raditi s grupom Kugla Glumište, a kasnije pokreće skupine kao što su Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Željko Zorica snažno je obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj.

Neumorno je nadograđivao svoj umjetnički opus u brojnim suradnjama s domaćim i inozemnim umjetnicima. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitog rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.