KOREOSPEKTAR 2023. u Zagrebačkom plesnom centru

program Koreospektar

Veljača u Zagrebačkom plesnom centru posvećena je Koreospektru, razvojno-koprodukcijskom programu namijenjenu talentiranim mladim i neafirmiranim plesnim umjetnicima, u okviru kojeg će se izvesti tri premijerne i čak devet repriznih plesnih predstava nastalih u koprodukciji ZPC-a s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske, Udrugom profesionalnih plesnih umjetnika Puls te Sabmarineom.

U subotu, 4. veljače predstavit će se prvi od triju premijernih projekata, Odjek autorice i plesne umjetnice Margarete Sinković. Riječ je o projektu nastalom iz dvaju motivacijskih uporišta, „iz želje za uspostavljanjem specifičnog izvođačkog odnosa s glazbom te iz želje za istraživanjem auditivnog aspekta plesačkog tijela. Točnije, za istraživanjem tijela koje će prezentirati tihi ples. Dramaturško povezivanje glazbenog s tjelesno-izvođačkim slojem izvedbe uspostavlja se kroz definiranje gotovo oksimoronskog konceptualnog pitanja kako glazba može naglasiti tihost u plesnoj proizvodnji materijalaˮ, ističe dramaturg predstave Luka Bosanac.

Potom 18. veljače slijedi premijera predstave Unisono koreografkinje Nike Disney u izvedbi Ariana Šajine. Prema riječima autorice, Unisono predstavlja inteligentnog i osjetljivog pojedinca u društvu kojim dominira pojavno, a predstavom se žele istražiti dinamike društvenih i osobnih očekivanja, mehanizmi re/prezentacije i povratne sprege.

Premijerni program posljednje subote u mjesecu, 25. veljače zaključuje izvedba predstave Slučajni izbor, čiju koreografiju potpisuje Marija Dujmić u suradnji s Nikom Špekuljuk i Martinom Terzić. Usmjeravajući fokus na pitanja izbora, odluke i slučajnosti, autorice nastoje istovremeno osnažiti publiku na sudjelovanje u oblikovanju izvedbe ovdje-i-sada, ali im i ponuditi mogućnost promatranja i prepuštanja odluke nekomu drugom.

Među repriznim naslovima u programu su koprodukcijske uspješnice Sabmarinea Individue(t) i Talking Head Case u koreografiji i izvedbi Lare Frgačić i Endija Schröttera, Boys Boys Boys Mateje Miković, potom uspješnice UPPU-a Puls, Igralište 22 te Imam te Margarete Firinger i Jovane Zelenović. Posljednja dva dana u mjesecu rezervirana su za Salto animato Filipe Bavčević, Nastasje Štefanić Kralj i Jovane Zelenović u NIIT-ovoj produkciji.

 


Raspored predstava:

2. veljače – Imam te, Jovana Zelenović i Margareta Firinger
4. veljače – Odjek, premijerna izvedba, Margareta Sinković
8. veljače – Individue(t), Lara Frgačić i Endi Schrötter
9. i 10. veljače – Talking Head Case, Lara Frgačić i Endi Schrötter
11. veljače – Boys Boys Boys, Mateja Miković
18. veljače – Unisono, premijerna izvedba, Nika Disney
22. i 23. veljače – Igralište 22, Jovana Zelenović
25. veljače – Slučajni izbor, Nika Špekuljuk i Marija Dujmić
27. i 28. veljače – Salto animato, Filipa Bavčević, Nastasja Štefanić Kralj i Jovana Zelenović

Sve izvedbe počinju u 20 sati.

 

Program i projekte nastale u okviru Koreospektra poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb te Zaklada Kultura nova.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer: