POSJETITELJ – 55. PIF 2022.

Posjetitelj je dirljiva i suptilna priča o prijateljstvu, usamljenosti, strahovima i monotoniji koju je napisala njemačka autorica i ilustratorica Antje Damm. Priču je 2015. prevela Tina Mahkota, a objavila izdavačka kuća Zala. Iste je godine priča dobila njemačku nagradu za dječju knjigu – Leipziški čitateljski kompas; 2016. je nagrađena slovenskim znakom kvalitete Zlatna kruška, a prošle je godine dobila nagradu za najbolju ilustriranu dječju knjigu uglednih novina The New York Times.

Umjetnički dizajn knjige temelji se na nadahnjujućim dinamičnim ilustracijama koje su zapravo sićušne trodimenzionalne scenografije ili modeli koje je autorica izradila s pomoću ljepila, boja i tehnike kolaža. Redateljica predstave Ivana Djilas i drugi sukreatori služili su se tehnikom stop-animacije kako bi ilustracije iz knjige podigli na novu razinu i stvoriti kazališnu čaroliju za koju gotovo da i nisu potrebne riječi.

KAZALIŠTE LUTAKA LJUBLJANA, REPUBLIKA SLOVENIJA

Kazalište lutaka Ljubljana glavno je slovensko lutkarsko kazalište u kojem se izvode lutkarske i dramske predstave za djecu, mlade i odrasle. Glavna su ciljana publika tog kazališta djeca i mladi. Ta je javna ustanova osnovana 1948. (kao Gradsko kazalište lutaka), a od 1984. smještena je u Mestnom domu na Krekovu trgu. U svojem se radu kazalište oslanja na stogodišnju tradiciju slovenskog lutkarstva. Nakon osnivanja Muzeja lutkarstva u Ljubljanskom dvorcu, Kazalište lutaka Ljubljana službeno je postalo skrbnikom te dragocjene stoljetne baštine. Kazalište ima pet lokacija kojima se redovito služi i nekoliko manjih lokacija na kojima se predstave održavaju povremeno. Na tim lokacijama koje mogu ugostiti približno tisuću osoba kazalište održava petnaest premijera godišnje, a posjeti ga oko 110 000 posjetitelja. Kazalište lutaka Ljubljana posebnu pažnju posvećuje svim dimenzijama kulturnog i umjetničkog obrazovanja, a na nacionalnoj razini surađuje u pothvatima kojima se nastoji ojačati standarde i sustavno uključiti kvalitetni kulturni sadržaj u programe obrazovnih ustanova.


Autorica: Priča inspirirana knjigom za djecu autorice Antje Damm / Inspired by Antje Damm’s children book
Režija: Ivana Djilas
Likovno oblikovanje i scenografija: Sara Slivnik
Video: Vesna Krebs
Kostimografija: Jelena Proković
Glazba: Jelena Ždrale
Oblikovanje svjetla: Igor Remeta
Inspicijent i oblikovatelj zvuka: Aleš Erjavec
Lutke, kostimi i produkcija scene: Iztok Bobić, Zala Kalan, Polona Černe, Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, David Klemenčič, Olga Milič, Uroš Mehle s.p., Zoran Srdić, Katarina Planinc
Igraju: Brane Vižintin, Jelena Ždrale a.g.
Fotografija: Jaka Varmuž

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.