PORTRETI

gostovanje

Predstava Portreti nastaje u produkciji Zadarskog plesnog ansambla tijekom nekoliko rezidencijalnih susreta u 2020. s autoricom i koreografkinjom Aleksandrom Janevom Imfeld. Portreti su rezultat presjeka pet različitih identiteta. Označavaju vremensku točku u kojoj se međusobno prelamaju različiti pojedinačni pogledi, uspomene i osobno uvjetovane perspektive. Svaka od plesačica, polazeći od vlastita poimanja portreta, donosi specifičnu interpretaciju svojih iskustvom uvjetovanih poimanja te ulazi u intimni prostor konstruiranja značenja između vlastita stava i grupnog (ne)razumijevanja. Konstruirano značenje novi su portreti nadahnuti slikom, riječju, pjesmom, fotografijom, dragom osobom, idolom, poznanikom, stihom ili jednostavno uspomenama. Pet različitih portreta nepredvidljivo se poigrava vremenom, stapajući se u zajedničke slike, iz kojih se u (ne)određenom ritmu izdvajaju pojedinačni portreti kojima izvođačice ističu vlastitu važnost i interpretaciju u prvi plan. Portreti su stoga poigravanje među pet različitih iskustava, pojedinaca i pozadina, pokušaji ukalupljivanja u zajednički format te istovremena naglašavanja vrijednosti zajedničkog procesa koji je prožet uspostavljanjem odnosa naizgled nespojivih slika i pojedinaca.

Zadarski plesni ansambl osnovan je na samom početku Domovinskog rata u jesen 1991. i najstariji je plesni ansambl suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Osnivači su Sanja Petrovski, dobitnica Nagrade Grada Zadra 2019. i Nives Šimatović Predovan, posmrtno dobitnica nagrade Grb Grada Zadra. Specifičnost je ovog ansambla izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike te organizira edukacijske programe za plesače svih uzrasta. Održali smo preko 90 prigodnih plesnih produkcija s polaznicima plesnih studija ansambla, a producirano je i oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. organizatori smo međunarodnog festivala suvremenog plesa Monoplay koji njeguje solo formu, jedinog takvog plesnog festivala u Hrvatskoj. Također smo organizatori okupljanja zadarske plesne scene u doba proslave Dana Grada Zadra pod nazivom Večer plesne minijature. Godinama smo organizatori i aktivni sudionici obilježavanja Međunarodnog dana plesa. Uz umjetničku organizaciju 21:21 iz Zagreba osnivači smo i edukativne platforme STREAM Zadar koja je postala mjesto susreta i razmjene ideja plesnih umjetnika iz Hrvatske i cijelog svijeta. Zadarski plesni ansambl djeluje u namjeri profesionalizacije i decentralizacije plesne scene, jačanja umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu. Godine 2016. Zadarskom plesnom ansamblu dodijeljena je Posebna nagrada strukovnih organizacija suvremenog plesa Republike Hrvatske u sezoni 2015/2016. za izniman umjetnički doprinos u povodu 25. godišnjice djelovanja te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj, a u 2020. godini cjelovečernja predstava Gozd – danse macabre u koreografiji Mateje Bilosnić dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.


Koreografkinja/e / autorica/i: Aleksandra Janeva Imfeld, u suradnji s plesačicama Filipom Bavčević, Koraljkom Begović, Patricijom Gospić, Natašom Kustura, Josipom Štulić
Izvođačice: Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Josipa Štulić
Glazbenik: Miro Manojlović
Oblikovatelj svjetla: Saša Fistrić
Producentica: Natali Perić
Ostali članovi autorske ekipe (skladatelj, scenograf, oblikovatelj svjetla, dramaturg)

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.