Perforacije 2023. / TRUE STORY

O PREDSTAVI

Gdje završava priča, počinjemo mi? True Story je ples na tankoj granici između stvarnosti i fikcije. Priče često služe kao bijeg od stvarnosti, ali u predstavi TRUE STORY one se pokazuju kao tkivo stvarnosti.

Multidisciplinarni izvedbeni umjetnici Satya Bhabha i Jonathan Bonnici oslanjaju se na snagu fikcije dok pokušavaju stvoriti zajedničke prostore sloge u svijetu u kojem se istina nerijetko osporava.

Izvođači stoje na pozornici i pričaju niz priča koji se neprestano razvija. Paralelno s razvojem scena, izvođači stvaraju fleksibilan i porozan svijet narativa, uključujući i implicirajući sve prisutne, zajedno sa samim prostorom izvedbe. Publika postaje i autor i glumac u drami, dok se granice između pripovjedača i slušatelja, mašte i stvarnosti, te istine i fikcije počinju brisati.

TRUE STORY poziva publiku na zajedničko mjesto između stvarnosti i imaginacije. Izvođači pletu mrežu fikcije sačinjenu od činjenica, oslanjajući se pritom na snagu pripovijedanja u potrazi za sadašnjim trenutkom.

Komad je sastavljen od priča. Puno priča. Priče koje sežu od galija u Južnom kineskom moru do svemirskih kapsula na dalekim planetima; priče o poznatom, stranom i fantastičnom. Ali kako predstava odmiče, granica između tih izmišljenih svjetova i prostora izvedbe se zamagljuje, a priče se ispostave bližima stvarnosti nego su se isprva činile.

Kazališna scena zrcali brodsku kabinu bez prozora, dok škripanje stolica odzvanja do nategnute užadi. Kako se narativne niti provlače kroz prostor izvedbe, publika se počinje pojavljivati ​​kao lik u predstavi. Izvođači napuštaju sav pripremljeni materijal, crpeći narative isključivo iz dinamike prostora koja perpetuira neprestanu izmjenu informacija između sobe, ljudi u njoj i ispričanih priča.

Gledano kroz kaleidoskopsku prizmu priča, u fokus dolazi sadašnji trenutak i pojavljuje se zajednička točka u kojoj svi možemo supostojati.

 

O AUTORIMA

Jonathan i Satya upoznali su se dok su glumili u predstavi u Shakespeareovom Globe Theatru u Londonu. Obojica su prošli tradicionalne programe obuke glumaca Jonathan na RADA-i i Satya na Yaleu, a radili su u kazalištu, na filmu i televiziji. Prijateljstvo je brzo preraslo u suradnju, jer su se interesi obojice pomaknuli s komercijalnog kazališta na suvremeni performans.

Iako su se njihovi interesi proširili izvan kazališta, Satya i Jonathan nikada nisu izgubili svoju fascinaciju pripovijedanjem. Razgovor koji je doveo do stvaranja TRUE STORY započeo je prije tri godine, a obuhvatio je rezidencije u Kopenhagenu, Londonu i Mumbaiju. Godine 2020. Satya i Jonathan pozvani su u Ljubljanu od strane izvedbene kuće Via Negativa, čiji se umjetnički direktor Bojan Jablanovec pridružio dvojcu u oblikovanju konačne forme djela.


Performans: Satya Bhabha & Jonathan Bonnici (u suradnji s Bojanom Jablanovcem)
Dizajn svjetla: Špela Škulj
Producent: Špela Trošt

Produkcija: Via Negativa (SLO)

Predstava se izvodi u okviru Festivala izvedbenih umjetnosti PERFORACIJE 2023., u organizaciji Udruge Domino.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.