Perforacije 2023. / KRIZE

O PREDSTAVI

Kazališni projekt “Krize” osmišljen je na temelju motiva “Manje je više” Jasona Hickela i “Gljiva na kraju svijeta” Anne Lowenhaupt.

U životu se neprestano suočavamo s različitim krizama – bilo osobnim, profesionalnim, društvenim, političkim, izbjegličkim, zdravstvenim, egzistencijalnim itd. Iza njih vreba možda najveća kriza u povijesti čovječanstva: ekološka. No, usprkos njezinoj veličini, gubimo energiju za rješavanje svih drugih kriza, pokušavajući tek spasiti postojeću situaciju… pritom zaboravljamo da kriza može biti iznimno vrijeme u kojem naizgled nemoguće ideje postaju moguće. Ključno pitanje je: koje ideje? One koje bi svima osigurale više sigurnosti, zaštite, zdravlja i blagostanja, ili one koje već nezamislivo bogate čine još bogatijima?
U “Krizama”, Žiga Divjak i njegov tim bave se svim tim pitanjima i istražuju ljudsku sposobnost suradnje i potrebu ponovnog otkrivanja prirodnog svijeta ne kao našeg izvora, nego u kontekstu njegovog jedinstva s čovjekom.

 

O REDATELJU

Žiga Divjak ušao je u slovensku kulturnu domenu još kao student, nizom događaja i performansa naziva “Neposredno prije revolucije” (2013.–2015.) kojim je osvojio Prešernovu nagradu Akademije, i s kojom je gostovao u Njemačkoj i Hrvatskoj. I nakon studija ostao je vjeran društveno angažiranoj poziciji u svom gradu, poziciji koja ga je odvela do režije u Mladinskom, Zavodu Maska, Prešeren Gledališče Kranj, Cankarjev dom, SNT Drama Ljubljana i Mestno gledališče Ljubljansko. Njegov osjetljivi pristup društvenim pitanjima donio mu je Borštnikovu nagradu za režiju za “The Man Who Watched the World” (Mladinsko) 2017., dok je projekt 6 (Maska nad Mladinsko – program Nove pošte) u njegovoj režiji osvojio Borštnik Grand Prix za najbolju produkciju. Isto vrijedi i za The Game 2021 (također Nova pošta), koja je nagrađena s još šest nagrada (za režiju, glumu, mladu glumicu, dramaturgiju, scenografiju, glazbu i oblikovanje zvuka).


Redatelj: Žiga Divjak
Produkcija: Nova Pošta, Slovensko mladensko gledališče, Bitef (BG) i Domino (ZG)
Izvode: Doroteja Nadrah, Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Vito Weis, Gregor Zorc, Narator: Blaž Šef,
Dramaturgija: Goran Injac
Scenografija: Igor Vasiljev
Kostimografkinja: Tina Pavlović
Glazba i zvuk: Blaž Gracar
Dizajn svjetla: David Orešič
Snimanje i postprodukcija: Silvo Zupančič
Titlovi: Tina Malič
Jezični konzultant (Slovenski): Mateja Dermelj
Jezični konzultant (Engleski): Nataša Hirci
Producentica: Tina Dobnik

Produkcija: Nova Pošta (SLO), Slovensko mladensko gledališče (SLO), Bitef (SRB) i Udruga Domino (HR)

Koprodukcija je dio projekta ACT: Art, Climate, Transition projekta europske suradnje koji povezuje umjetnost i aktivizam s ekologijom i pravednom tranzicijom koji podržava Kreativna Europa Europske unije.

Predstava se izvodi u okviru Festivala izvedbenih umjetnosti PERFORACIJE 2023., u organizaciji Udruge Domino.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.