OPET ROBERTA

Opet Roberta je nova plesna predstava Roberte Milevoj koja istražuje mogućnosti preoblikovanja emotivnog doživljaja prirodnog prostora u umjetnom prostoru izvedbe. Crpeći materijal iz bivanja u prvom prostoru, prelaskom u drugi prostor dolazi do njegove transformacije. Tako promijenjen plesni materijal, podržan specifičnom glazbenom podlogom, stvara novu perspektivu vremena i prostora izvedbe.

Da li je prvi, prirodni, prostor samo mjesto iz kojeg crpimo inspiraciju za drugi, umjetni, prostor?
Da li je moguće prevesti jedan prostor u drugi?
Da li je moguće da se prostor promijeni samo zato što se naša percepcija promijenila?
Da li je moguće stvoriti treći, imaginarni, prostor kroz oživljavanje tjelesnog sjećanja?
Da li je ono što vidimo zaista to što vidimo?

” Vjerujem da je tijelo, kada se nalazi u neuobičajenom prostoru za stvaranje materijala, kao što je to priroda, suočeno s nedostatkom alata kojima inače raspolaže u stvaranju. U takvoj situaciji mijenjaju se i uvjeti u kojima predstava nastaje, kao i percepcija samog stvaranja. Zanimala me usporedba tih dvaju iskustva: kako promatrati osobni doživljaj prirode u koreografskom smislu, kako obraditi ono prirodno u performativnom smislu.”
Roberta Milevoj

” Odlučio sam snimiti “live sessione” promatrajući Robertine kretnje. Nastojao sam ih snimiti kao da se radi o tipičnom “field recordingu”. Te snimke tako su postale moja glazbena partitura.”
Nenad Sinkauz


Koreografija i izvedba: Roberta Milevoj
Glazba: Nenad Sinkauz
Dizajn svjetla: Bojan Gagić
Savjetnik: Matija Ferlin
Grafički dizajn: Mauricio Ferlin
Fotografije: Goran Škofić
Odnosi s javnošću: Morena Milevoj
Prijevod: Ana Uglešić

Predstava je jednim dijelom inspirirana plesnim filmom "Contrada" koji je nastao u suradnji s redateljem Matijom Debeljuhom.

Partneri projekta: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene, Mediteranski plesni centar – Svetvinčenat i Hrvatski institut za pokret i ples
Financijska podrška: Grad Pula i Ministarstvo kulture RH

Hvala: obitelj Milevoj, Mario Ferlin, općina Svetvinčenat, Matija Debeljuh, Andrea Gotovina, Petra Glad, Snježana Abramović Milković, Silvija Stipanov, Teatar&TD, Goran Bogdan, polaznici s radionice Studentskog centra, Zrinka Užbinec, Claudia Fancello, Tomislav Feller, Zdravka Ivandija, Miroslav Piškulić, Jasna Žmak, Zagrebački plesni centar.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.