OKO S POVRŠINE

Predstava Oko s površine nastavlja se na istraživanje započeto na projektu Esbat koji je premijerno izveden u ljeto 2020. u Svetvinčenatu u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta. Dok se u Esbatu autorski tim u suradnji s lokalnim stanovništvom bavio poviješću Savičenštine, njezinim pričama, legendama i običajima, u Oku s površine, autori tematiziraju fragmentarnost pamćenja, kolektivno tijelo te kulturno kodiranje zajednice.

Aleksandra Mišić (Pula, 1978) prve je plesne korake započela u pulskom studiju Zaro pohađajući klasični balet, a daljnju je edukaciju nastavila u Hrvatskoj i inozemstvu učeći od renomiranih pedagoga i plesača (Laban Centar London, Impulstanz i dr.). Velik dio profesionalne plesne karijere provela je kao članica upravo Zagrebačkog plesnog ansambla. Umjetnička je ravnateljica i suosnivačica Masa Dance Company, plesna pedagoginja i voditeljica plesnih edukativnih programa u DEP-u, koji je dio djelatnosti Masa Dance Company. Kao plesačica, dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje u predstavi Hermafroditi duše autora Žaka Valente, a kao koreografkinja brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. S Ognjenom Vučinićem dobitnica je Nagrade kritike na Festivalu koreografskih minijatura 2011. godine te Grand prixa na šestom Međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru za predstavu Ti u produkciji Masa Dance Company. Na ADU završava studij za nastavnika suvremenog plesa, a nastavlja diplomski studij dramaturgije. Predaje scensku praksu u srednjoj školi za suvremeni ples u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, a usto je i stalna suradnica na preddiplomskim i diplomskim plesnim studijima suvremenog plesa Instituta za umetničku igru u Beogradu. Živi i radi u Zagrebu.

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) utemeljila je plesna umjetnica Lela Gluhak Buneta 1970. godine, a od 2014. vodi ga producentica Petra Glad Mažar. ZPA kontinuirano ustraje na originalnim autorskim projektima, visokoj umjetničko-izvođačkoj razini i izvedbenoj snazi izvođača. Suradnje s koreografima, pedagozima i drugim autorskim suradnicima iz zemlje i inozemstva pridonijele su jedinstvenoj spremnosti ansambla da odgovori na izazove najrazličitijih autorskih poetika. Kao takav, ZPA je obilježio karijere velikog broja hrvatskih plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu. Za doprinos hrvatskom kazalištu projekti ZPA nagrađeni su s deset Nagrada hrvatskog glumišta u kategorijama najbolje koreografije, najbolje plesačice, najboljeg plesača, najbolje scenografije i najbolje plesne predstave u cjelini. ZPA svoje radove kontinuirano predstavlja u kazalištima i na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.


Izvođačice: Margareta Firinger, Gendis Putri Kartini, Jovana Zelenović
Koreografija i dramaturgija: Aleksandra Mišić
Redateljska potpora: Filip Povrženić
Oblikovanje svjetla i videa: Ivan Lušičić Liik
Oblikovanje zvuka: Aleksandra Mišić i Miro Manojlović
Aranžman vokala: Maja Rivić
Glazbeni broj: We Found Love Voices in Your Head
Grafičko oblikovanje: Iva Hrvatin
Fotografija: Marko Ercegović
Produkcija: Zagrebački plesni ansambl
Financijska potpora: Grad Zagreb

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.