O NEVINOSTI

Predstava je posvećena Robertu Baći, umjetniku koji je preminuo nekoliko dana nakon našeg razgovora.

O nevinosti je plesna predstava koja tekstom, videom i tijelom izvođača dinamizira memoriju onoga što smo bili ili mislimo da smo bili. Propitkuje sjećanje, ne samo mentalno, nego segmentalno; memoriju tijela, osjetnu memoriju, zvučnu memoriju, vizualno sjećanje… Zašto pamtimo i što zaboravljamo.

Ovim projektom tražimo nove načine osvještavanja starosti koja je u našem društvu zapostavljena i fuzijom scenskog izraza aktiviramo gledatelje ne bi li pobudili vlastiti stav o tome kako se u društvu tretira starost i koja je njezina funkcija danas.

 

„Goetheove posljednje riječi: ‚Više svjetla.’ Otkad smo puzali iz te iskonske sluzi, to je bio naš ujedinjujući krik: ‚Više svjetla.’ Sunčeva svjetlost. Buktinja. Svjetlost svijeće. Neon. Žarulje. Svjetla koja istjeraju tamu iz naših špilja, osvjetljavaju naše ceste, unutrašnjost naših hladnjaka. Velike poplave svjetlosti za noćne igre na vojnom ratištu . Mala sićušna svjetiljka za one knjige koje čitamo pod koricama kada bismo trebali spavati. Svjetlost je više od vata. Svjetlost je metafora. Tvoja je riječ svjetiljka do mojih nogu. Bijes, bijes protiv umiranja svjetlosti. Vodi me, svjetlo, usred okružujuće tmine vodi me! Noć je mračna, a ja sam daleko od kuće! Vodi me! Ustani, sjaji, jer svjetlo tvoje je stiglo. Svjetlost je znanje. Svjetlost je život. Svjetlost je svjetlost.”

Chris Stevens, Život na sjeveru

 

 


Ideja: Katarina Đurđević

Autorice i koreografkinje: Katarina Đurđević, Ivančica Horvat

Izvedba: Ivančica Horvat / Petra Valentić (ZPA) i vanjski suradnici

Fotografija i video: Mario Boršćak

Oblikovanje svjetla: Marino Frankola

Autorska glazba: Robert Nappholz / Audiostudio Debelji

Snimka teksta: Nikola Đurđević

Tehnika: Duško Richtermoc

Koprodukcija: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika „Puls”, Zagreb

Suradnja: Zagrebački plesni centar

Projekt je ostvaren uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ergo-neta d.o.o.

 

Velika hvala: Antic Teatre Barcelona, Villa Brezovica – dom za starije i nemoćne / Villa Brezovica

Posebna zahvala: Mama i Tata Đurđević

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=jbfa_dN5voc