NUKLEON

Nukleon je cjelovečernja predstava nastala suradnjom kolektiva IMRC s Aleksandrom Janevom Imfeld. Koreografski predjeli koje plesači stvaraju rezultat su kolektivnog autorstva i razrađivanja specifičnog sustava plesačke interakcije nastalog iz svakog pojedinog tijela i osobnog interesa plesača. Sadržajno, Nukleon se smješta u prostoriju u kojoj se odvila rođendanska zabava, a čija, možemo tek naslutiti. Napuštena zabava, prazni DJ-pult i zaboravljena odjeća, preuzeti od novih aktera postaju mjestom dinamičnih sudara i emocionalnih eksplozija. IMRC-ov Nukleon zajednica je s uporištem u magnetskoj i neraskidivoj povezanosti i međuovisnosti svih njezinih dijelova.

Inkluzivni kolektiv – IMRC (Inclusive Movement Research Collective) osnovan je 2012. kao edukacijski i izvedbeni projekt posvećen inkluziji u suvremenom plesu. Otpočetka radi na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini. Tijekom četiriju godina naše su radionice i izvedbe potaknule mnoge plesne entuzijaste, one s invaliditetom i one bez invaliditeta, da se počnu baviti plesom. Predstavama na pozornice donosimo ideju inkluzije i potičemo naše članove na vlastite kreativne projekte. Gradimo partnersku mrežu unutar Hrvatske kako bismo osigurali širenje te ideje na nacionalnoj razini. Časopis za plesnu umjetnost Kretanja objavio je tematski broj posvećen inkluziji u plesu. Godine 2015. pokrenuli smo mali festival Inkluzivne scene u suradnji s plesnom skupinom Magija iz Rijeke. IMRC je nastupao u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dubrovniku, Bjelovaru te u Ateni u sklopu europskog projekta Unlimited Access. Naš plesač Slađan Livnjak dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u plesu (muška uloga) 2015/2016. IMRC vode plesna umjetnica Iva Nerina Sibila i producentica Amela Pašalić, dio je Hrvatskog instituta za pokret i ples, a djeluje u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Aleksandra Janeva Imfeld, rođena u Makedoniji (1975), školovala se u Školi suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, potom na plesnim akademijama u Belgiji. Bila je stipendistica plesne skupine Jennifer Muller u New Yorku i programa danceWEB na bečkom festivalu ImPulsTanz. Plesala je u Studiju za suvremeni ples, Zagrebačkom plesnom ansamblu i BADco., za koji je kreirala svoj prvi rad, nagrađen na festivalu Tendances u Luxembourgu. U Njemačkoj je surađivala s Ismaelom Ivom i Anom Mondini, u Francuskoj sa skupinom Système Castafiore, a u Belgiji s Briceom Lerouxom, Davidom Hernandezom, Melanie Munt, Dolores Hulan i skupinom SPIN. Jedna je od suosnivačica regionalnog projekta Nomadske plesne akademije i Nomadske plesne akademije Hrvatska. Tijekom 2012. pokrenula je istraživački projekt the connector koji se bavi kolektivnim autorstvom unutar programa a.pass u Bruxellesu.

 


Koreografija: Aleksandra Janeva Imfeld & Iva Nerina Sibila

Sukreacija i izvedba Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Iva Nerina Sibila, Leon Goličnik, Nikola Orešković

Kostimografija: IMRC & Aleksandra Janeva Imfeld

Scenografija: fundus Zagrebačkog plesnog centra

Svjetlo i tehničko vodstvo: Duško Richtermoc i Jason Mulhausen

Glazbena potpora: Marin Živković

Produkcija: Amela Pašalić za IMRC / HiPP

Fotografija: Krunoslav Marinac

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.