Noći…koreofrenija

Zadarski plesni ansambl: Noći… koreofrenija

Lakoća i sklad u kontekstu surove stvarnosti, ono što ples i sloboda izražavanja donose u svakodnevnom životu, uvijek nov i iznenađujući proces stvaranja, tema su predstave Noći…koreofrenija. Svojevrsno samopropitivanje, propitivanje i vječna dvojba što i kako, potraga za osobnošću i sebstvom izražavaju se nesigurnošću i simpatičnom besmislenošću postupaka i djelovanja. Sublimirani kontrasti apstraktnih i mitskih slika pridaju novo značenje cjelini.

„Često se kreativni život usporava ili zaustavlja jer nešto u psihi ima vrlo loše mišljenje o nama, a mi tu puzimo po podu pred time, umjesto da ga hrknemo po glavi i otrčimo u slobodu. Kako bismo ispravile tu situaciju, u mnogim je slučajevima potrebno da same sebe, svoje ideje i svoju umjetnost shvatimo mnogo ozbiljnije nego što smo to do sada činile. Zbog velikih prekida u matrilinearnoj podršci tijekom mnogih generacija, pridavanje važnosti vlastitom kreativnom životu, tj. pridavanje važnosti lijepim i umjetničkim idejama i djelima koja proizlaze iz divlje duše, postalo je vječna tema za žene.”

Clarissa Pinkola Estés, Žene koje trče s vukovima

„Autoreferencijalnim monološkim iskazom na samom početku (emitiranim većim dijelom u offu) glas Sanje Petrovski zapljuskuje nas i izlaže različitim, vrlo osobnim, ali i dovoljno univerzalnim stvaralačkim dilemama i sumnjama, emocionalnom i intelektualnom procesu traganja za temom i formom. Pritom se gubi značaj tipične ispovjednosti, jer ono izgovoreno, s obzirom i na kasnije učestalo pojavljivanje autorice u prostoru izvedbe ne doživljavamo kao nešto strano i daleko, nego kao vrlo aktualno i trenutno opipljivo. Neprestano prelijevanje scenskog i izvanscenskog narativa tako umjesto mogućeg zamora predvidljivosti, s obzirom na doslovno metateatralno podcrtavanje očitog i karakterističnih ponavljanja, donosi uvijek novi naglasak i pruža solidan dinamički okvir antitetičkoj strukturi predstave.” Ana Gospić, Plesnascena.hr

Ovom predstavom Sanja Petrovski obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja. Kao plesačica, koreografkinja, pedagoginja ostavila je neizbrisiv trag na zadarskoj plesnoj i kulturnoj sceni. U predstavi sudjeluje tim suradnika, kolega i učenika koji su godinama pratitelji projekata Zadarskog plesnog ansambla i same koreografkinje.

 


Koncept, koreografija, izbor glazbe: Sanja Petrovski

Glazba: Nenad Sinkauz, Grandbrothers

Kostimi: Marija Šarić Ban

Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski

Fotografija, grafičko oblikovanje: Igor Gluić

Oblikovanje tona: Tomislav Kraljević Shome

Izvođači i koautori: Patricia Gospić, Ruby Ivosić, Natali Perić, Maja Petani, Korina Oltran, Klara Zrilić, Dora Matija Antonina, Nataša Kustura, Marija Šarić Ban, Silvana Čeko Jurišić, Sanja Petrovski

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zadar, Zadarska županija

Zahvala: Glazbena škola Blagoje Bersa, HNK Zadar, Kazalište lutaka Zadar

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.