NA SCENI

U posljednje vrijeme mnogi se umjetnici odlučuju na istraživački proces pri stvaranju plesnog djela, kao da ples sam po sebi više nije dovoljan te mora nositi neku drugu, drukčiju, kompliciraniju ili možda pametniju poruku od samog plesa. Katkada tako nastaju posve ne-plesne predstave, svojevrsni hibrid glume i pokreta, a katkada nastanu cjelovita, zanimljiva djela u kojima ništa nije na štetu drugoga.

No što se stvarno događa u „procesu“? Ima li autor preciznu ideju, a izvođači tek poneki savjet ili izvođači vođeni autorom stvaraju djelo koje on/ona na kraju uobliči u finalni proizvod? Zapravo ne znamo. Iako svi autori izjavljuju da su zapravo svi sudionici projekta autori, ipak se potpisuju kao autori, što na neki način jesu. Ideja je uvijek njihova i oni su korektiv tijekom procesa. A je li ideja provedena, odgovara li ona plesački, koreografski, glumački i, na kraju, izvedbeno autorskoj ideji, nismo sigurni. Proces je, naime, podložan promjenama.

Bilo bi zanimljivo u nekoj paralelnoj radnji vidjeti proces i finalnu verziju, primjerice da istodobno na jednom dijelu scene gledamo cjelovitu koreografiju, a na drugom proces kojim se došlo do toga.

Ta je ideja po svemu gotovo neostvariva, ali ako se vratimo na temu „procesa“, tko zna? Možda će savršeno ocrtavati i proces i finalnu verziju. Na nama je da istražujemo, na gledateljima da presude jesmo li uspjeli i je li to uopće važno.

 


Autorica: Vesna Mimica
Suautori izvođači: Lara Frgačić, Ana Novković, Branko Banković, Endy Schrötter
Video: Saša Petrić
Fotografija: Renato Branđolica
Kostimografija: Naš Ormar d.o.o
Dramaturška podrška: Sunčica  Sodar
Glazbena podrška: Siniša Tvorić
Produkcija: ASP VEM

Program je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture RH

Zahvaljujemo kolegama sa HRT-a na svesrdnoj pomoći.

Sljedeće izvedbe:

15/12 20:00
PREMIJERA
16/12 20:00