MOJI NAJDRAŽI RITUALI

rezidencijalni program, gostovanje

Rituali mogu biti umirujući ili otupljujući, mogu nam pružiti svojevrsno utočište i okrepu ili nas ograničavati. Oni su dio tradicije i običaja kojih se pridržavamo ili ih kršimo. Mogu se smatrati formalnima, obveznima i restriktivnima ili promatrati kao način s pomoću kojeg osjećamo pripadnost široj zajednici. Ljudska vrsta raznolika je u kulturnim, društvenim i generacijskim obilježjima, stoga rituali imaju znatnu društvenu vrijednost.

Zadivljujuća plesna predstava Moji najdraži rituali promatra i razlaže ideju ambigviteta različitih rituala s kojima se ljudi susreću tijekom života – bili oni kulturološki, vjerski ili obiteljski.

Sedmero plesača i plesačica iz Burkine Faso, Kameruna, Francuske, Gane, Španjolske i Hrvatske, pod vodstvom koreografkinje Sophie Bulbulyan, sudjeluju u umjetničko-istraživačkim procesima te ravnopravno pridonose oblikovanju koncepta i plesnog jezika kojim tumače višeznačnosti rituala – kako u kontekstu njihova izvedbenog iskustva tako i u kontekstu bivanja u svijetu.

Kako se pojedinci prilagođavaju ritualima? Je li moguć i stvara li se prostor pregovora kretanjem strukturnim elementima tradicije? Što je pojedinac bez rituala? Kako izbjeći osjećaj ograničenosti?

 

Moji najdraži rituali / My Dearest Rituals plesni je suradnički projekt koji su kreirale i razvijale partnerske organizacije Exodos Ljubljana (SI), Compagnie DK-BEL (FR), Kultura Kreatiboa / Errenteria Udala (SP) i Zagrebački plesni centar / Zagrebačko kazalište mladih (HR), a realiziran je u okviru projekta SHARE: Creative powers of art, projekta transnacionalne suradnje koji podržava program Kreativna Europa Europske unije – potprogram Kultura.

Razvijena na trima umjetničkim rezidencijama i više mentorskih programa održanih u Accri (Gana), Zagrebu (Hrvatska) i Errenteriji (Euskadi / Španjolska), gdje je u rujnu 2023. premijerno izvedena – predstava Moji najdraži rituali u 2024. nastavlja gostovanja u kazalištima Europe i Afrike.

 

Sophie Bulbulyan francuska je koreografkinja koja živi na relaciji između Pariza i Atene. Jedna je od osnivačica plesne skupine DK-BEL u kojoj su dobrodošli plesači s invaliditetom. Sukoreografirala je predstavu Drops of Breath, prvu podvodnu plesnu predstavu u svijetu, održanu u Grčkoj 2015. godine. Umjetnička je direktorica Međunarodnog festivala Anamesa, europskog susreta mladih s temom umjetnosti i invaliditeta, pokrenutog 2013. u Ateni. U privatnom životu uključena je u pružanje dobrodošlice izbjeglicama u Grčkoj. U ožujku 2018. novine Le Monde dodijelile su joj za umjetnički i kulturni rad godišnju nagradu Francuska građanka u inozemstvu.

 


Plesači:
Jone Amezaga del Frago (Baskija – Španjolska)
Gabriel Bokorvi (Gana)
Tessa Ljubić (Hrvatska)
Charlotte Manu (Gana)
Tchina Ndjidda (Kameroon)
Djibril Ouattara (Burkina Faso)
Raymond Siopathis (Francuska)

Koreografkinja:
Sophie Bulbulyan (Francuska)

Oblikovanje zvuka / Mentor:
Sokhna Assietou Diallo (Senegal) / Jure Vlahović (Slovenija)
Oblikovanje svjetla / Mentor:
Alassane Diedhiou (Senegal) / Luka Curk (Slovenija)
Tehnički voditelj: Borut Cajnko (Slovenija)
Tehnička podrška: Duško Richtermoc Riki, Saša Fistrić (Hrvatska)
Autor fotografija i videa: Borut Bučinel (Slovenija), Neven Petrović (Hrvatska)
Grafički dizajn: Katarina Đurđić (Hrvatska)

Producentice:
Nataša Zavolovšek (Slovenija)
Patricia Arozena (Baskija – Španjolska)
Martina Nevistić Vukobrat (Hrvatska)
Sophie Bulbulyan (Francuska)
Produkcija: SHARE: Creative powers of artExodos Ljubljana (SI), Compagnie DK-BEL (FR), Kultura Kreatiboa / Errenteria Udala (SP) i Zagrebački plesni centar / Zagrebačko kazalište mladih (HR)
Partneri: Compagnie Tamadia (Burkina Faso), Senegal Talent Campus (Senegal) i Nacionalno kazalište u Gani / Ganski plesni ansambl (Gana)

Premijera: 21. rujna 2023.,  Lekuona Fabrika – Errenteria, Španjolska

Trajanje: 55 min.
Dob: 12+

My Dearest Rituals suradnički je projekt nastao između Exodos Ljubljana (SI), Compagnie DK-BEL (FR), Kultura Kreatiboa / Errenteria Udala (SP) i Zagrebačkog plesnog centra / Zagrebačkog kazališta mladih (HR) u suradnji s pridruženim partnerima Tamadijom (Burkina Faso), Nacionalnim kazalištem u Gani / Ganskim plesnim ansamblom (Gana) i Senegal Talent Campusom (Senegal).
SHARE: Creative powers of art (2020−24) inkluzivan je, inovativan i umrežavajući međunarodni društveno-kulturni projekt nastao na temelju iskustva i primjera dobre prakse. Proizašavši iz prethodno provedenih transkontinentalnih umjetničkih projekata, SHARE se fokusira na edukaciju, razmjenu znanja i praksi te stvaranje prilika i povezivanje umjetničkih i domicilnih zajednica u Europi, Africi i na Bliskom istoku. SHARE je ukorijenjen u transnacionalnom partnerstvu koje okuplja i razmjenjuje iskustvo i stručnost između zemalja takozvanog globalnog sjevera (Slovenija, Baskija, Francuska, Hrvatska) i juga (Kamerun, Palestina, Burkina Faso, Senegal, Gana). Nastojeći provesti aktivnosti izgradnje kapaciteta i potaknuti obostranu razmjenu znanja i prilika za umjetnički i društveni razvoj, SHARE-ov je ključni pristup interkulturalnost.
www.shareplatform.art

Projekt i participacija Zagrebačkog plesnog centra / Zagrebačkog kazališta mladih u europskom projektu SHARE: Creative powers of art sufinancirni su sredstvima Europske unije / EACEA – Kreativna Europa, potprogram Kultura te sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj.

Cjelokupni projekt financijski podržavaju Europska unija / EACEA – Kreativna Europa, potprogram Kultura, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Ministarstvo za javnu upravu Republike Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, Errenteria Udala i Etxepare Euskal Institutua.

 

Sljedeće izvedbe:

02/03 18:00
02/03 20:00

Trailer: