KVARTET FFF

Kvartet fff

fight-flight-freeze

srce jače kuca ✓
disanje se ubrzava ✓
zjenice se šire
dlanovi znoje ✓
mišići napinju – posebno na rukama i nogama ✓
izoštravaju se vid i sluh
tijelo se preplavljuje hormonima
sve ostalo se privremeno zaustavlja?

Novi stimulans u nama probudi adrenalinski nalet – naše tijelo zapravo nas nagrađuje što smo obratili pozornost na nešto novo. Reagirali. Zauzeli stav. Tijekom povijesti preživjeli su oni koji su prvi opazili predatora. No danas, zbog hiperprodukcije stimulansa, predator nas ne prestaje napadati. Iz svih smjerova.
Individualna i kolektivna spremnost na (re)akciju, probija se kroz mrežu fizičkih manifestacija straha. Kao što je to najčešće u životu, ni unutar izvedbe izvođačice ne znaju izvorišta tuđih strahova, možda se tek na trenutak dogodi prepoznavanje, suradnja ili potreba za traženjem zaštite unutar grupe. A često najviše povjerenja ipak imamo u već dobro uhodane mehanizme samozaštite koji postaju preduvjetom opstanka.
Manifestacije straha tako postaju tjelesnim vokabularom, jednako kao što grade atmosferu zvučne kulise u koju smo zajedno uronjeni. Kako se utjelovljuje strah? Možemo li kreativno nadići povratnu spregu opasnost – pokreni reakciju? Koliko dugo uopće možemo biti spremni na akciju?


Ideja i koncept: Nastasja Štefanić Kralj
Kreacija i izvedba: Ariana Prpić, Lucija Stanojević, Nastasja Štefanić Kralj, Eleonora Magdalena Vrdoljak
Dramaturška potpora: Nikolina Rafaj
Oblikovanje svjetla: Toni Modrušan
Kostimi: Dalibor Šakić
Produkcijska potpora: Koraljka Begović

Projekt je poduprt sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba te je realiziran u sklopu programa Antisezona 21 u partnerstvu s MSU-om Zagreb.

Zahvale: Zagrebački plesni centar, KNAP, Vesna Mimica i Studio VEM…

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.