KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR.5: arhitekture vremena

Izvedbe za kameru, plesni studio i zvuk grada: 23. – 27. lipnja 2020.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 5 je posljednji rad u ovom ciklusu iz nagrađivane serije radova koreografkinje Marjane Krajač (Nagrada Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko postignuće i Godišnja nagrada Strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju) koja se bavi razmatranjem koreografije i njenih izvedbeno-ontoloških simptoma te istražuje poluge plesa kao afirmativnu proizvodnju memorije.

U izvedbi četvoro plesnih umjetnica; Anne Javoran, Sare Piljek, Nastasje Štefanić i Ane Vnučec, uz suradnju dramaturginje i autorice Zee Hartmann, istraživačko bilježenje procesa plesne kritičarke Ivane Slunjski te suradnju vizualnih umjetnika Tjaše Kalkan i Matije Kralja, rad je nastajao u digitalnom i fizičkom prostoru između Zagreba, Berlina i američkog Columbusa, tijekom svibnja i lipnja 2020 godine. Prigrlivši ograničenja globalne zdravstvene krize kao strukturu, neizvjesnost kao algoritam, kontingenciju kao namjeru, a umjetnički proces kao prostor solidarnosti, koreografski pogled, vrijeme i materijalnost organizirani su drugačije.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 5: arhitekture vremena slijedi sugestiju Jean-Paul Sartrea koja kaže da je tkivo vremena evidentno organizirana struktura ali i da vrijeme nagriza i troši; razdvaja; bježi. Gilles Deleuze na sličan način govori o ravnomjernoj podjeli vremena preko fenomena simetrije i ponavljanja, razlikujući ponavljanje kadencom i ponavljanje ritmom. Ponavljanje kadencom pri tome opisuje kao izokronijsko i ponovno pojavljivanje identičnih elemenata, a ponavljanje ritmom kao svojevrsnu refleksiju nesamjerljivosti između metrički ekvivalentnih perioda prostora. Posljednje, golo, materijalno ponavljanje je ponavljanje Istoga, a pojavljuje se samo u smislu da je unutar njega prikriveno drugo ponavljanje, konstituirajući ga i konstituirajući samog sebe u prikrivanju sebe.

Arhitekture vremena su stoga mišljene kao laboratorij asinhronog vremena i deponij disperziranog prostora. U dvosatnoj izvedbi za kameru, plesni studio i zvuk grada, KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 5 inzistira na događaju plesa kao sjecištu i ishodištu biopolitika koje na različite načine reograniziraju uvjetovanosti i prisutnosti tijela. No upravo to i takvo vrijeme; posredovano i raskomadano, odgođeno i fragmentirano, multiplicira i konstruira drugačije vidove prostornosti i materijalnosti: raspršene arhitekture, trajanja mašine, ponovljenog pogleda.

Marjana Krajač jedna je od najistaknutijih hrvatskih koreografkinja. Autorica je brojnih koreografskih, autorskih i istraživačkih radova koji često proširuju granice razumijevanja plesnog i koreografskog medija. Dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko ostvarenje i Godišnje nagrade strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju. Njezin umjetnički rad obuhvaća više od petnaest godina kontinuiranog umjetničkog stvaranja u lokalnom i internacionalnom kontekstu, često strukturirajući smjernice o plesnoj umjetnosti i njenom širem značenjskom teritoriju. Surađujući s različitim generacijama plesnih umjetnika te povezujući niti pojedinih umjetničkih pravaca u vidljivu cjelinu, njen koreografski rad predano inzistira na onom sržnom plesnom koje uvijek iznova pronalazi svoju vlastitu inherentnu angažiranost.


Autorica i koreografkinja: Marjana Krajač
Izvedba: Anna Javoran, Sara Piljek, Nastasja Štefanić, Ana Vnučec
Videografija: Matija Kralj
Fotografije: Tjaša Kalkan
Suradnja na projektu: Zee Hartmann
Istraživačko bilježenje procesa: Ivana Slunjski
Dokumentacija: Tjaša Kalkan & Matija Kralj
Grafičko oblikovanje: Valentina Toth
Tehnički direktor: Duško Richtermoc, Marino Frankola
Tehnička asistencija: Leonardo Krakić
Komunikacije: Anita Klapan
Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij

Realizirano u rezidenciji Zagrebačkog plesnog centra te u suradnji umjetničke organizacije Sodaberg koreografski laboratorij. Projekt je realiziran uz podršku Odsjeka plesa pri The Ohio State University (Columbus, OH). Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

PREMIJERA 

Prva izvedba iz premijernog ciklusa KOREOGRAFSKE FANTAZIJE BR. 5 započeti će 23. lipnja, s početkom u 19 sati, digitalno, ovdje: http://www.marjanakrajac.com/works/pet-plesova-za-kameru-plesni-studio-i-zvuk-grad

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.