Premijera audio-romana: KONSTANTIN BOGOBOJAZNI

Konstantin Bogobojazni, manjinski roman Sime Mraovića, objavljen je prvi put 2002. godine. U središtu zbivanja nalazi se mladi pjesnik Konstantin, koji jesen 1991. godine dočekuje kao pripadnik manjinskog naroda. Suočen s atmosferom straha i neizvjesnosti ratne godine provodi u skrivanju od vojne policije mijenjajući kavane i postelje. Čuvaju ga prijateljstva i hrani sreća u ljubavi dok, pretvarajući se da je nevidljiv, hrabro kroči ulicama “dobrostivoga grada Zagreba”.

U povodu 20 godina od prvog izdanja romana, Vijeće srpske nacionalne manjine oživjelo je Konstantina Bogobojaznog u audio formi.

 

Simo Mraović (Kutina 1966. – Zagreb 2008.), pjesnik, novinar, prozni pisac i popularni kolumnist. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik i književnost i kroatistiku. Radio je kao novinar u novinama i na televiziji, vodio poznati nedjeljni talk show Kava i kolači u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Objavljuje od 1984. godine. Njegov opus čini dominantno poezija sa zbirkama pjesama: Sezona otrova (1986), Rimljanima nedostaje milosti (1990), Na zemlji je sjena (1994), Između usana (1997), Laku noć Garbo (2001), Gmund: Superlight za druge građane (2004), Nula, nula (2006). Od proznih djela napisao je roman Konstantin Bogobojazni (2002), zbirku pripovijedaka Bajke za plažu (2007) kao i posthumno objavljen nedovršeni roman Doktor Biblija (2017). Njegove kolumne sabrane su u zbirku Varaj me nježno. Mraovićeva djela prevođena su i objavljivana na francuskom, njemačkom, talijanskom, slovenskom, poljskom, mađarskom, ukrajinskom jeziku. Bio je član švedskog PEN-a, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

 


ULOGE:

KONSTANTIN: Ugo Korani/Petar Lazić

INES: Petra Svrtan

VULE: Marko Hergešić

OTAC: Sreten Mokrović

DJED/BOG: Aleksandar Cvjetković

MAJKA/SUSJEDA: Doris Šarić Kukuljica

STEVICA: Nikša Butijer

POLICAJAC/SUSJED: Žarko Savić

HRVOJE HRVOJICA: Vilim Matula

KONOBAR/LOVRO: Antonio Agostini

RADICA: Danijela Evđenić

DAVORKA: Slađana Kilibarda

ZO: Andrej Čolaković

MIKI: Danilo Pokrajac

DRAMATIZACIJA TEKSTA: Dina Vukelić

SURADNICE NA TEKSTU: Slađana Kilibarda, Nataša Puškar

REŽIJA I IZBOR GLAZBE: Slađana Kilibarda

MONTAŽA ZVUKA: Srđan Nogić

TONSKI SNIMATELJI: Ivica Đorđević, Mihailo Radosavljević

FOTOGRAFIJE: Bojan Mrđenović, privatna arhiva Sime Mraovića

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Ivica Družak/Finalizacija

PRODUKCIJA I ORGANIZACIJA: Nataša Puškar

PROIZVODNJA: Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, 2023.

 

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.