HIBRID

Nadahnuće za ovaj performans plod je promatranja niza portreta ljudsko-botaničkih hibrida koje autorski potpisuje francuski fotograf Cal Redback. Promatrani iz druge perspektive, isti bi se mogli iščitati i kao biljke koje pretpostavljaju ljudski oblik.

Genetički promatrano, hibridno biće organizam je stvoren miscegenacijom između vrsta. Godine 2017. Juan Carlos Izpisua Belmonte iz Salk Instituta za biološka istraživanja, u američkoj saveznoj državi Kalifornija, stvorio je embrije hibrida čovjeka i svinja koji su uzgajani u vremenskom intervalu od četiri tjedna.

Dakle, što bi se dogodilo ako u bliskoj budućnosti nađemo na ulici ljudsku svinju? Što ako se ova inteligentna ljudska svinja odluči školovati, biti vegan, biti izabrana na javnu funkciju i kriminalizirati stvaranje ili konzumiranje svinjskog mesa? Može li se ta ljudska svinja vjenčati u crkvi? Ako medicina napreduje i to postane stvarnost, kako ćemo se odnositi prema tim bićima različitih tijela? Možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali mi zaista živimo ovako nešto. Brazil je zemlja s najvećim brojem ubijenih transseksualnih osoba. Ne odnosimo li se na transseksualnost kao anomaliju? Brak između crnaca i bijelaca u SAD-u legaliziran je prije samo nešto više od 50 godina. Crni i bijeli ljudi su različite vrste?

Stoga je Hibrid eksperiment o mogućnostima čitanja društva, posebno onog brazilskog, rasno potpuno izmiješanog, društva unutar kojeg se svi pojedinci slobodno ne poistovjećuju s obrascima ponašanja. Predstava Hibrid predstavlja istraživanje odnosa među pojedincima, istraživanje koje briše granice između vrsta, vjera, žanrova ili bilo kakvih klasifikacija i obrazaca.

HIBRID: ZVUČNO TIJELO

Hibrid je poziv na razmišljanje o ljudskoj prirodi, s tako različitim karakteristikama – uključujući načine bivanja, razmišljanja, osjećanja, djelovanja ili stvaranja zvukova – koje ljudska bića imaju tendenciju posjedovati, pod utjecajem sociokulturnog konteksta. Hibrid je biće koje govori i komunicira na različitim jezicima.

Hibrid je provokacija bićima koja govore istim jezikom, ali se međusobno ne razumiju.

Hibrid je iskustvo za bića koja ne govore istim jezikom, ali se razumiju.

Hibrid je pitanje s mnogim odgovorima.

Hibrid, također, može biti zabavno iskustvo između ljudskih hibrida.

Hibrid predstavlja istraživanje odnosa između pojedinaca koji zamagljuju granice između vrsta, rasa, vjerovanja, žanrova ili bilo kakvih klasifikacija ili obrazaca ponašanja.


Robson Catalunha je diplomirao kazališnu umjetnost pri Sveučilištu Sorocaba 2018. Tijekom 2009. studirao pri CPT (Centro de Pesquisas Teatrais) program zasnovan na vlastitim interpretativnim metodama glumaca, u koordinaciji s Antunesom Filhom, jednim od najvažnijih brazilskih kazališnih redatelja. Catalunha posebno naglašava obrazovanje koje je stekao u suradnji s francuskim umjetničkim kolektivom Théâtre du Soleil, pri čemu ovaj mladi brazilski umjetnik dolazi u dodir s njihovom metodom stvaranja, kao i procesom stvaranja i uzajamnog dijeljenja među članovima istog kolektiva. Godine 2009. Catalunha biva pozvan na suradnju od strane Cia. de Teatro Os Satyros, kazališne kuće s kojom i danas surađuje. Ova kazališna kuća producirala je više od 100 kazališnih komada, izvodila u 17 zemalja i osvojila više od 60 nagrada – uključujući i najveću brazilsku za kazališnu umjetnost. Godine 2010., u svojem drugom radu za gore navedenu kuću, Catalunha nastupa u kazališnoj predstavi ‘Roberto Zucco’ Bernarda-Marije Koltèsa, velikoj uspješnici koja osvaja najprestižnije brazilske nagrade na polju kazališne umjetnosti kao što su Shell, APCA (Udruženje umjetničkih kritičara iz São Paula) i CPT (Cooperativa Paulista de Teatro).

Vesna Mačković je autorica, izvođačica i producentica u predstavama suvremenog plesa te multimedijalnog i eksperimentalnog kazališta. Također se izražava kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka. Osnivačica je umjetničke organizacije “ARKTIK – Institut za budućnost” koja za misiju ima stvaranje socijalno osvještenih aktivističkih umjetničkih projekata. Dobitnica 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. za video performans “Pozdrav” snimljen u Željezari Sisak. Nagrađena u New Yorku Međunarodnom nagradom za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence college za radiofonijsku dramu ‘Krleža, stani u red!’. Rezidentica u Robert Wilson’s Watermill centru u New Yorku u ljeto 2017. pri čemu stvara performans inspiriran videom “Pozdrav” u replici tvorničke hale Željezare Sisak izgrađene u New Yorku u ovu svrhu. Predstavljala Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti s prijenosom uživo na 20-ak europskih i sjeverno-američkih radio postaja u organizaciji Hrvatskog radija. Autorica je kratkog filma “Voštana figura” koji dokumentira njene performanse na ulicama New Yorka 2017. godine., te plesnog filma “Ekstremna rutina” koji propituje svakodnevne manje i više ekstremne rutine civiliziranog čovjeka. Autorica je i eksperimentalnih videa u kojima kombinira tehniku 3D animacije sa snimljenim materijalima: “Screen saver (Čuvarica zaslona)” i ”Migrirati ili ne migrirati”. U Hrvatskoj surađivala s: Montažstrojem, IMRC-om, Bacačima sjenki, Alenom i Nenadom Sinkauzom, Vedranom Hlebom, Anom Horvat, Ivanom Lušičićem Liikom, alternativnim rock bendom Radost!. Pokrenula je inicijativu ‘Umjetnost dostupna svima‘.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.