GILGAMEŠ

Kada je riječ o esenciji postojanja, nisu li naša promišljanja samo varijacije u interpretaciji koje se nižu i slažu povijest već tisućljećima? Lako zapadamo u ideju da je današnje društvo umnije no ikada, no vrlo često smo ograničeni na poznato i trenutno. Ne događa li se konstantno, na neki svoj način, sve opet iznova?

Propitkujući definiciju bezvremenskog u čovjeku, predstava za svoj oslonac odabire Ep o Gilgamešu kao najstarije poznato književno djelo. Ep je životna priča s bogatom fabulom o životu i smrti, o vladaru Uruka i njegovim pustolovinama u potrazi za besmrtnošću. Gilgamešev put pun je susreta; on prolazi trenutke radosti, tuge, prijateljstva, gubitka, ljubavi, strasti, lutanja i razočaranja.

Poistovjećujući se s glavnim likom, izvođačica predstavu gradi kroz vlastito poimanje njegovog subjektivnog doživljaja. S publikom dijeli svoj svijet mašte dok na pozornici biva sama, sukobljena s fiktivnom stvarnošću. Na sceni se tako pojavljuje novi subjekt bez identiteta, koji transformacijom od samodopadnog tiranina do izgubljenog tragača može predstavljati svakoga od nas. Suočen sa smrtnošću, on za sobom ostavlja sve svoje maske.


Koreografija i izvedba: Filipa Bavčević
Oblikovanje zvuka: Miro Manojlovič i Silvio Bočić
Dramaturgija: Sunčica Sodar
Vanjska suradnica: Maria Teresa Tanzarella
Kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
Grafičko oblikovanje promotivnih materijala: Dinko Uglešić
Video i montaža: Matija Kralj
Fotografije: Ivica Ivčević
Koprodukcija: Hrvatski institut za pokret i ples (Tjedan suvremenog plesa), Zagrebački plesni centar, Gradsko kazalište Trešnja

Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer: