DRAGO MI JE, DRAGOJLA!

Drago mi je, Dragojla!
– solo koreodrama

Ovim plesno-dramskim solom koreografa Branka Žaka Valente, u koautorstvu s karlovačkom umjetnicom Verom Mitrović Vrbanac te njezinoj izvedbi, istražuje se, predstavlja i portretira život i rad književnice i pedagoginje Dragojle Jarnević.
Izabranim biografskim narativima i metaforičkim scenama propuštenima kroz prizmu pokreta i teksta te uz projekciju videa koja prati izvedbu dodajući joj multimedijski suvremeni okvir, intrigantna biografija žene 19. stoljeća promatrana u njezinim dnevničkim zapisima korelira s izazovima današnjice. U vremenu u kojem je živjela (Karlovac, 4. siječnja 1812 – Karlovac, 12. ožujka 1875) ova osobita Karlovčanka prethodnica je progresivna načina mišljenja, djelovanja i življenja, dotičući se za svojeg života područja koje danas poznajemo pod terminom feminizam i zalaganje za prava žena za ravnopravnost u obrazovanju i javnom djelovanju na ovim prostorima.

Kao književnica izabire pisati na hrvatskom jeziku svjesna značenja jezika kao temelja identitetskog pitanja iako joj je materinji jezik bio njemački, kao građanki Austro-Ugarske Monarhije u čiji je sastav, za njezina života, ulazio i Karlovac ili Carlstadt.
Jarnević je svojim djelovanjem pripadala najuglednijim sudionicima Hrvatskog narodnog preporoda, čemu svjedoči i glasovita litografija Muževi ilirske dobe na kojoj je među preporodnim velikanima otisnut i njezin lik.

Osim toga, ona snažno dotiče različita područja kako društvenog djelovanja tako i osobnog razvoja. Intrigantna osobnost, svjesna općih društvenih ograničenja, ali i vlastitih potencijala, određuje se osviješteno za slobodu izbora u svakom području života i pravo djelovanja u istini pod svaku cijenu.
Svjedočanstvo osobnoga i sliku društvenog života ostavlja nam na 1100 stranica svojeg dnevnika koji piše punih četrdeset godina, uređujući ga sama za izdavanje, znajući da će njegova vrijednost imati značenje tek u nekoj budućnosti, nakon njezine smrti.

Dragojlu, rođenu Karoline Jarnević teško je ukalupiti s obzirom na društvene norme, određenja i uređenja, kako u vremenu za njezina života tako i nakon njezine smrti. Upravo stoga autore ovog projekta intrigira njezina biografija i njezina pojavnost koja se razlijeva na mnogo razina, uvijek izlazeći iz kalupa i banalnosti određenja tipa: književnica, pedagoginja, feministkinja, alpinistica, modistica… Ilirkinja… pisateljica, mudračica…


Autor i koreograf: Branko Žak Valenta
Izvođačica i koautorica: Vera Mitrović Vrbanac
Skladatelj: Goran Ilić
Snimanje i video obrada: Mara Prpić
Oblikovanje svjetla: Duško Richtermoc
Tekst: Dragojla Jarnević (iz Dnevnika)
Savjeti uz tekst: Snježana Srdić
Produkcija: Branko Žak Valenta, Umjetnička organizacija TRAFIK, Rijeka

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba 2022.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer: