DON’T TOUCH MY EYES / OUTLINE – 39. TJEDAN SUVREMENOG PLESA

Don’t touch my eyes
Koreografija: Adrijana Dančevska

Don’t touch my eyes odraz je makedonskog naroda.. Slavi život, ljepotu u svoj njenoj jednostavnosti kao i kroz bijes postojanja. (Kada nestaneš, možda se iznova pojaviš).

Izvode: Dejan Bitrovski, Anastasija Dančevska
Glazba: Artefakt, Gordan Spasovski Trio
Produkcija: Skopje Dance Theatre 2021
Fotografija: Aleksandra Kostadinovska

Adrijana Dančevska pripada generaciji mlađih koreografa okupljenih oko Skopje Dance Theatre, prve profesionalne grupe suvremenog plesa u Makedoniji, pod umjetničkim vodstvom Risime Risimkim. Od 2019., Adrijana je i Asistent na Odsjeku za Suvremeni pLes pri Akademiji za Film Sveučilištu “Goce Delčev”. Surađuje sa brojnim međunarodnim plesni organizacijama i koreografima (Tanec Praha; Summer Dance Camp Kina; Yukio Suzuki, Japan; Balkan Dance Project, Igor Kirov; Aleksandar Ilić, Srbija; Share Festival, Bratislava; Plesni Festival Quanzhou, Kina; Holland Dance Festival; Solo Festival, Turska; Rotterdam Dance Academy/CODARTS). 2020 realizirala je prvi makedonski plesni film: Home/the movie. U ožujku 2022, njen je rad predstavljen u Parizu u prestižnom prostoru za ples: Theater National de la Danse Chaillot. Koreografije gradi kroz česta sučeljavanja krajnjih emotivnih stanja koje kritičari nazivaju svježim iako provokativnim koreografskim stavom na makedonskoj suvremenoj plesnoj sceni.

 

Outline

Koreograf: Dejan Bitrovski
Izvodi: Anastazija Dančevska

Dejan Bitrovski je plesač suvremenog plesa i koreograf čije je plesno iskustvo utemeljeno u hip hopu i drugim urbanism plesnim stilovima. Profesionalno plesno obrazovanje stiče na Plesnoj Akademiji u Skopju pod vodstvom Risime Risimkim. Od 2014. član je grupe Skopje Dance Theatre, a od nedavno je i asistent na Sveučilištu Goce Delčev-Stip. Također producira i plesne filmove. Od 2010.-2016., član je grupe Beatrix Crew kao koreograf i instructor, te nastupa na brojnim natjecanjima diljem Sjeverne Makedonije i Euopre, te je dugogodišnji nacionalni prvak Makedonije uz drugo mjesto svjetskog kupa ESDU Final Masters. Kao član Skopje Dance Theatre ali i samostalno, često surađuje sa stranim koreografima te nastupe na međunarodnim festivalima.

DANCE FEST SKOPJE

Umjetnička direktorica: Risima Risimkin
www.dancefestskopje.com.mk

Dance Fest Skopje, osnovan 2005.,jedinstven je plesni festival u Makedoniji pod umjetničkim vodstvom Risime Risimki. Festival spaja makedonsku plesnu scenu sa međunarodnom. Tijekom 17 godina postojanja, festival je predstavio brojnih međunarodnih autora i afirmiranih plesnih grupa u nastojanju da prezentira suvremeni ples u svom bogatstvu stilova i mogućnosti. Festival dodjeluljue i nagradu MENADA za životno djelo u području plesa u čast velikana koji su doprinijeli razvoju makedonskog baleta i plesa (poput Gorgi Makedonski, Natka Penusliska, Ogla Milosavleva i drugi) ali i velikanima međunarodne plesne scene (Milko Šparemblek, Carolyn Carlson i drugi). Od 2014. Festival producira bijenalno međunarodno natjecanje mladih koreografa DANCELAB. Sastavni dio festivalskog programa činei plesne radionice, filmski program, konferencije kao i druge akcije sa namjerom popuplarizacije plesne umjetnosti u Makedoniji.
Plesni Teatar Skopje, Skopje Dance Theatre, prvi je profesionalni ansambl suvremenog plesa u Makedoniji pod umjetničkim vodstvom Risime Risimkin ( osnivačica, dekanica i profesorica na Sveučilištu Goce Delčev-Štip, Odsjek za suvremeni ples). Osnivačica je Interart Centra za Kulturu (1996), organizacije koja podupire razvoj suvremenog plea u Makedoniji. Risima je vrlo aktivni sudionik međunarodne plesne scene, a kao autor i pedagog često surađuje sa međunarodnim plesnim organizacijama, institucijama i festivalima. Dobitnica je nacionalnih nagrada i priznanja za ostvarene rezultate u području razvoja suvremenog plesa u Makedoniji.

Ova je prezentacija realizirana kroz međunarodni program Perform Europe i suradničku mrežu East is Best.

 


Blagajna je otvorena sat vremena prije početka predstave na lokaciji izvedbe.
Rezervacije vrijede do pola sata prije početka predstave.
Rezervacije i upite šaljite na: hipptsp@gmail.com
Plaćanje: gotovina
Info: hipptsp@gmail.com

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.