DARK UNION

Iztok Kovač, umjetnički voditelj skupine suvremenog plesa EnKnapGroup, pozvao je 2017. poznatog koreografa Josefa Nadja da obnovi svoju prvu koreografiju Pekinška patka (1987). Za Josefa Nadja, kojeg u medijima katkad nazivaju „čarobnjakom pozornice”, obnova tog djela predstavlja svršetak tridesetogodišnjeg ciklusa i početak novog kreativnog razdoblja. Dobio je mogućnost vratiti se na početke karijere i iznova razmisliti o izvorištima svojeg umjetničkog izražaja. Surađujući s plesačima, iz izvornog djela izdvojio je jednu temu i stvorio njezinu inačicu koja je poslužila kao temelj nove predstave. U središtu Dark Uniona tragična je priča mladog bračnog para, koji će doživjeti samo nekoliko kratkih trenutaka sreće prije nego što ih pokosi prolaznost života. Evocirajući mračno vrijeme puno emocija, predstava postavlja pitanja o prolaznosti i nestalnosti života te uspoređuje dva odnosa: onaj između muškarca i žene i onaj između života i smrti. Osobna priča nadilazi subjektivno i umjetničkom preobrazbom postaje intimna mitologija pretvorena u univerzalno umjetničko djelo.

»Za mene ovo djelo simbolizira dug put koji sam prošao kao umjetnik; ono je svojevrsni vremenski stroj. Tek sam s vremenom i emocionalnom distancom shvatio što je njegova stvarna bit – 1987. godine želio sam ispričati priču kojoj sam svjedočio u svojoj rodnoj Kanjiži, ali sad shvaćam da je glavni motiv bio ovaj bezvremeni, koji predstavljam u obnovljenoj inačici predstave. Zbog toga se srž priče s nevjerojatnom lakoćom očituje i u ovoj novoj stvarnosti, u 2018. godini. Izvorna priča postala je samo djelić jednog mnogo šireg konteksta. Ponekad imam osjećaj da me je to djelo samo pozivalo da ga obnovim sa svim svojim novim iskustvima i stečenim znanjima. Rad s EnKnapGroupom bio je ekespriment, i za mene svojevrsno čudo. Ispunio me je obnovljenom energijom, za što je velikim dijelom zaslužna kvaliteta EnKnapGroupe i njezinih plesača.“ Josef Nadj

Josef Nadj

Ples je prije svega mjesto susreta – tako Josef Nadj definira svoj rad. On nije samo koreograf, on je umjetnik koji ne poznaje granice i prepreke. Plesač, ali i vizualni umjetnik i fotograf, koji ljudski rod vidi strastveno i poetski. Stalno u potrazi za novim formama i neumoran u istraživanju najdubljih istina ljudskog roda, Josef Nadj je u svojoj karijeri, od Canard Pékinois-a (1987.) do Penzum-a (2017.), neumorno stvarao zahtjevne i strastvene koreografije u kojima se smjenjuju ozbiljnost i suosjećanje, nedokučivost i humor. Kolebajući se između stvarnosti i mašte, tradicije i modernosti, Nadj istražuje ono najvažnije: čovjekov odnos sa samim sobom. Jer za njega je ples u osnovi humanistički čin. Crpeći nadahnuće iz dubina najvećih mitova ljudskog roda, strastveno ispreplićući umjetničke discipline i kulturne reference, Joseph Nadj stvara jedan univerzalni jezik. Od 1995. do 2016., bio je direktor Centre Chorégraphique National d’Orléans. Od 2017., živi u Parizu i radi sa svojom novom kompanijom Atelier 3+1.

EnKnapGroup, predvođena svojim osnivačem, međunarodno poznatim koreografom i plesačem Iztokom Kovačem, jedina je stalna kompanija suvremenog plesa u Sloveniji. Od 2009., ovaj ansambl izvanrednih plesača smješten je u kulturnom centru Španski borci. Od svog osnutka prije deset godina, EnKnapGroup radila je s više od 30 slovenskih i inozemnih koreografa i kazališnih redatelja, i stvorila repertoar od 26 cjelovečernjih predstava i jednog plesnog filma. Uz više od 50 nastupa u Sloveniji godišnje, kompanija redovito ide na međunarodne turneje.


Koreograf: Josef Nadj

Izvođači: EnKnapGroup – Luke Thomas Dunne (UK), Ana Štefanec Knez (SI), Jeffrey Schoenaers (BE), Lada Petrovski Ternovšek (HR), Matea Bilosnić (HR), Gilles Noël (BE)

Glazba: Csik Zenekar, Josef Nadj

Oblikovanje svjetla: Jaka Šimenc i Hotimir Knific (prema konceptu Josefa Nadja 

Kostimografkinja: Katarina Škaper (prema konceptu Josefa Nadja

Plesače uvježbavao: Nohemi Barriuso

Izvršni producent: Karmen Keržar

Inspicijent: Jaka Šimenc

Tehnička ekipa: Omar Ismail, Hotimir Knific

Fotografija i video: Andrej Lamut

Producent: EN-KNAP Productions

Ko-producent: Atelier 3+1

Direktorica programa i voditeljica produkcije: Marjeta Lavrič

Umjetnički voditelj EN-KNAP Productions: Iztok Kovač

 

Program EN-KNAP grupe financijski podupire Grad Ljubljana – Ured za kulturu i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer:

https://vimeo.com/291467981