CANZONE PER ORNELLA

Prije negoli je postao dramatičarem, a potom i koreografom, Raimund Hoghe je pisao portrete poznatih i nepoznatih ljudi koji su bili objavljivani u njemačkom časopisu Die Zeit. Ta navika ostaje u središtu njegova rada kao koreografa, pod krinkom solo komada posvećenih poznatim osobama – Josephu Schmidtu, Judy Garland, Mariji Callas – ili nekim od njegovih omiljenih izvođača – Pjesme za Takashia ili Musiques et mots pour Emmanuel. Oblikovani su poput svojevrsnog “glazbenog žrtvenog dara”, gdje izvođači svoju umjetnost izražavaju kroz prisutnost koja je duboko svjesna učinaka glazbe i vremena, imaginarne rezonancije glasa i melodije. Ornella Balestra – poznata po svom radu s Mauriceom Béjartom – jedna je od onih plesačica koje najbolje utjelovljuju tu mješavinu intenziteta i sanjarenja karakterističnu koreografskom potpisu Raimunda Hoghea (vidljivom i u njegovim radovima Labuđe jezero, 4 čina, Boléro varijacije, Kvartet ili La Valse). U Canzone per Ornella, koreograf okuplja za svoju plesačku glazbu i tekstove Pier Paola Pasolinija – i one koji su već istraženi i one koje tek treba iskusiti, igrajući se s Ornellinom sposobnošću postizanja savršene ravnoteže između virtuoznosti i zabave, između zagonetne prisutnosti i filmične figure.

Raimund Hoghe rođen je u Wuppertalu. Od 1980. do 1990. radio je kao dramaturg za Tanztheater Wuppertal Pine Bausch. Od 1989. godine radi i na vlastitim izvedbenim djelima za razne plesače i glumce. 1992. započinje suradnju s umjetnikom Lucom Giacomom Schulteom, koji ostaje njegovim umjetničkim suradnikom do danas. Godine 1994. za sebe potpisuje svoj prvi solo, Meinwärts, koji je zajedno s naknadnim Chambre séparée (1997) i Another Dream (2000) sastavio trilogiju o 20. stoljeću.

Hoghe je radio za televiziju na projektima kao što su Lebensträume (1994.) i Der Buckel, njegov autoportret za WDR (West German Radio and Television) 1997. Njegove knjige prevedene su na nekoliko jezika i predstavio je svoje nastupe diljem Europe, kao i u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Živi u Düsseldorfu i dobitnik je nekoliko nagrada, uključujući “Deutscher Produzentenpreis für Choreografie” 2001., francuski Prix de la Critique 2006. za Labuđe jezero, 4 čina (u kategoriji “Najbolji strani komad”). Kritičari iz magazina balet-tanz dodijelili su mu nagradu “Plesač godine” 2008. godine. Knjige o njegovim radovima djelima objavljene su u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

 

 


Koncept, koreografija i scenografija: Raimund Hoghe
Umjetnička suradnja: Luca Giacomo Schulte
Izvedba: Ornella Balestra, Raimund Hoghe, Luca Giacomo Schulte
Svjetlo: Raimund Hoghe, Amaury Seval
Fotografija: Rosa Frank
Administracija, produkcija: Mathieu Hillereau, Les Indépendances
Produkcija: Raimund Hoghe – Hoghe & Schulte GbR (Düsseldorf).
Koprodukcija: Theatre im Pumpenhaus Münster.
Uz potporu: Ministarstvo za kulturu i poduzetništvo u Nordrhein-Westfalenu, Kunststiftung NRW,
Kulturamt der Landeshauptstadt u Düsseldorfu, La ménagerie de verre de Paris dans le cadre de Studiolab.
Posebna zahvala agnès b. Pariz (FR)

 

Dominovi festivalski programi dio su Inicijative umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice rezerviraju na udrugadomino.marketing@gmail.com, a po izlasku s izvedbe svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

 

 

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.