Bodhi project: Bodhi i Ubuntu

U partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom / Godina kulture 2017. HRVATSKA – AUSTRIJA "Zajedno u kulturi." Saznajte više OVDJE.

 

O PREDSTAVI BODHI:

Rekli su da je mjesto bodhi stabla zadnje mjesto na zemlji koje će biti uništeno kada dođe do kraja svijeta. Kada svijet ponovno nastane biti će to prvo mjesto koje će se stvoriti.

Slovenska koreografkinja Mala Kline i plesači Bodhi projekta istražiti su potencijal stabla kao slike, grafikona, mjesta gdje svijet sanja o sebi kao o biću.

Razvija se iz trenutka u trenutak, iz tijela koje je samo po sebi stablo, s intervalima između tijela koja su kao stabla. Bodhi je stablo koje sanja, stablo koje sanja o svom postojanju kroz ples.

O PREDSTAVI UBUNTU:

Ubuntu, jednostavna riječ koja znači: „Ja sam zbog toga što smo mi”, temelji se na ideji/ filozofiji iz regije Južne Afrike, te se često prevodi kao „humanost prema drugima”.

Ubuntu je plesna predstava koja je usko povezana sa dizajnom rasvjete i glazbom.

U predstavi Ubuntu plesači gledaju na svoje živote, samo na trenutak, za tren oka. Većinu vremena oni nisu sigurni da li je to prošlost, sadašnjost ili budućnost.

Ponekad povezivanje s drugima, a ponekad ne. Pokušavaju prikupiti trenutke u sjećanjima, i gledati na njih iznova kao da gledaju foto album nečijeg života.

Sitina koreografija donosi svjetlo tih uhvaćenih trenutaka, a onda opet izmiču u mrak. Pokrete izražene glatko, senzualno i sa prisutnošću, nižu solisti i grupe neodvojivo izmjenjujući sa svjetlom i tamom. Najveću ulogu u prijenosu značenja ubuntu ima kvaliteta i ritam plesnih materijala. Plesači se fizički u potpunosti prepuštaju te im je točka pokretanja iskrena i instinktivna.

Ono što čini koreografiju Site Ostheimer originalnom nije samo jedinstven plesni jezik za njen specifičan i poseban jezik kretanja, nego i način na koji ona isprepliće ples, svjetlo, i glazbu, stvarajući atmosferski svijet.

Ovaj svijet Ubuntu se kreće, identificira i mami vas u svoj zagrljaj sa svojim elegantnim i nevezanim redanjem slika.

Više o koreografima saznajte OVDJE.

Više o plesačima saznajte OVDJE.


BODHI PROJEKT osnovala je 2008. Susan Quinn, kao poslijediplomsku kompaniju suvremenog plesa, a u rezidenciji na SEAD-u u Salzburgu, Austrija.

To je platforma za nova koreografska imena na međunarodnoj sceni suvremenog plesa. BODHI PROJEKT je izgradio reputaciju obuhvaćajući niz različitih stilova suvremenog plesa, u izvedbi izvrsnih mladih plesača u ključnoj fazi njihovog umjetničkog razvoja.

Komapnija je međunarodno predstavljena na više od 100 nastupa na festivalima i kazalištima.

BODHI:

Koncept i koreografija: Mala Kline

Asistent projekta i dizajn rasvjete: Barnaby Booth

Izvedba: SEAD's BODHI PROJECT/ Camilla Teixeira Oliveira, Dimitri Christos Kalaitzidis, Juliette Valerio, Michele Ferrer, Simon Kriisin, László Takács

Glazba: Gašper Piano

Produkcija: SEAD Salzburg Experimental Academy of Dance u suradnji sa SZENE Salzburg

Trajanje: 20 min

UBUNTU:

Koreografija: Sita Ostheimer

Izvedba: SEAD's BODHI PROJECT/ Camilla Teixeira Oliveira, Dimitri Christos Kalaitzidis, Juliette Valerio, Michele Ferrer, Simon Kriisin, László Takács

Glazba: Adrien Casalis

Svjetlo: Sita Ostheimer

Produkcija: A production of SEAD – Salzburg Experimental Academy of Dance

Fotografija: Fivos Sahalas

Video: SensoReye Production

Trajanje: 25 min

 

CIJENA ULAZNICE: 50 / 40 kuna (učenici, studenti, umirovljenici, strukovne udruge)

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer:

https://vimeo.com/195452847