4. Plesne filmske večeri

U suradnji s RIKŠAFILM umjetničkom organizacijom i Ljiljanom Mikulčić u Zagrebačkom plesnom centru održat će se večer kratkih filmova s naglaskom na KRETNJU U FILMSKOJ UMJETNOSTI pa time i na plesni film. 

Nakon projekcije slijedi razgovor s publikom o različitim kratkim filmskim formama i kako one utječu na plesni film koji je u zamahu svjetske filmske i plesne produkcije, a kod nas gotovo nepoznat.

 PROGRAM (63 min):

 

1. GOLDFISH (3 min.) – RAIN KENCANA

2. ZORA PRIJE SVITANJA (6 min.) – HELENA SCHULTHEIS EDGELER

3. PETROVA SUMA (9 min) – MARTINA MEŠTROVIĆ

4. REOPENING THE PAST (12 min.) – LILIANA RESNICK

5. TESERACT SOMNIUM (12 min.) – HELENA SCHULTHEIS EDGELER

6. THE THING WITH FEATHERS (4 min.) – RAIN KENCANA

7. MOMENTS (7 min.) – LILIANA RESNICK

8. THE WHITEST SOLITUDE (10 min.) – RADA ŠEŠIĆ


Ljiljana Mikulčić diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija plesala je u koreografijama Milane Broš i kasnije Geste. Koreografirati je počela nakon studija. Studirala je i pokret i ples na Akademiji tradicionalnog kineskog kazališta u Pekingu usavršavajući i tai ji quan (tai chi chuan). Nakon Pekinga odlazi u San Francisco gdje je i magistrirala film na San Francisco State University. Objavila je brojne tekstove koji se bave pitanjima umjetnosti kod nas i u svijetu. Njeni filmovi prikazuju se na mnogim svjetskim festivalima. Redovno vodi tai ji quan i filmske radionice.

 

REFLEKS je naziv za program filmova koji će se frekventno odvijati u ZPC-u, a prikazivat će se plesni filmovi u kontekstu svih vrsta i rodova filmske umjetnosti.

Naše razumijevanje plesnog filma ne ograničava se samo na filmove u kojima vidimo osobu koja pleše već se otvara prema svim vrstama kretanja unutar filmskog zapisa i njegove kreacije ritmički uobličene u cjelinu filmskog umjetničkog djela.

Tako program REFLEKS u svoj program uključuje i video umjetnost i eksperimetalne i animirane filmove s fokusom na filmsku kretnju.

Pored toga prikazivat će se i snimke plesnih predstava iz svih perioda povijesti hrvatske i svjetske produkcije, te dokumentarnih filmova na temu plesa i kretnji općenito.

Razlog pokretanja ovog programa je otvaranje mogućnosti za dijalog na temu koja otvara pitanja ne samo plesa već i svih grana umjetnosti unutar konteksta plesne umjetnosti.

Nakon svake projekcije osiguran je polusatni razgovor s publikom.

Program vodi Ljiljana Mikulčić, koreografkinja i filmska umjetnica.

 

CIJENA ULAZNICE: 15 kuna

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.