3. Plesne filmske večeri

U suradnji s RIKŠAFILM umjetničkom organizacijom i Ljiljanom Mikulčić u Zagrebačkom plesnom centru održat će se večer kratkih filmova s naglaskom na KRETNJU U FILMSKOJ UMJETNOSTI pa time i na plesni film. 

Nakon projekcije slijedi razgovor s publikom o različitim kratkim filmskim formama i kako one utječu na plesni film koji je u zamahu svjetske filmske i plesne produkcije, a kod nas gotovo nepoznat.

Program:

1. Places We Go (2014., 5:30 min) – JOHAN PLANEFELDT

2. Horizont događaja (2017., 4:34 min) – MARTINA NEVISTIĆ

3. A Story (2008., 8 min) – ANA BILANKOV

4. Catch (2017., 4:37 min) – VALENTINA LACMANOVIĆ

5. Untitled Until Today (8 min) – ADRIAN KÜNZEL

Displacement (2012., 7 min) – LILIANA RESNICK

Kuda idemo ne pitajte (1966., 10:25 min) – TOMISLAV GOTOVAC

Piramidas (1972. – 1984.,12 min) – IVAN LADISLAV GALETA

 

REFLEKS je naziv za program filmova koji će se frekventno odvijati u ZPC-u, a prikazivat će se plesni filmovi u kontekstu svih vrsta i rodova filmske umjetnosti.

Naše razumijevanje plesnog filma ne ograničava se samo na filmove u kojima vidimo osobu koja pleše već se otvara prema svim vrstama kretanja unutar filmskog zapisa i njegove kreacije ritmički uobličene u cjelinu filmskog umjetničkog djela.

Tako program REFLEKS u svoj program uključuje i video umjetnost i eksperimetalne i animirane filmove s fokusom na filmsku kretnju.

Pored toga prikazivat će se i snimke plesnih predstava iz svih perioda povijesti hrvatske i svjetske produkcije, te dokumentarnih filmova na temu plesa i kretnji općenito.

Razlog pokretanja ovog programa je otvaranje mogućnosti za dijalog na temu koja otvara pitanja ne samo plesa već i svih grana umjetnosti unutar konteksta plesne umjetnosti.

Nakon svake projekcije osiguran je polusatni razgovor s publikom.

Program vodi Ljiljana Mikulčić, koreografkinja i filmska umjetnica.


Ljiljana Mikulčić diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija plesala je u koreografijama Milane Broš i kasnije Geste. Koreografirati je počela nakon studija. Studirala je i pokret i ples na Akademiji tradicionalnog kineskog kazališta u Pekingu usavršavajući i tai ji quan (tai chi chuan). Nakon Pekinga odlazi u San Francisco gdje je i magistrirala film na San Francisco State University. Objavila je brojne tekstove koji se bave pitanjima umjetnosti kod nas i u svijetu. Njeni filmovi prikazuju se na mnogim svjetskim festivalima. Redovno vodi tai ji quan i filmske radionice.

 

CIJENA ULAZNICE: 15 kuna

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.