260 DANA

Danas, nakon što je prošlo šest godina od početka projekta, a dvije godine od praizvedbe predstave i kada je iza nas davno obilježena pedeseta izvedba HIT predstave 260 DANA u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku redatelja Dražena Ferenčine, svi opravdano s veseljem kliču, posebno zbog izvrsnog razvoja cjelokupnog projekta. Još se sjećamo prijašnjih nagrada: 25. Marulićevi dani u Splitu donijeli su nagradu za dramatizaciju teksta Ani Prolić, odnosno svim sudionicima projekta, kao što su svi nagrađeni na istom festivalu Nagradom publike za najbolju predstavu; uslijedio je ubrzo i 22. Festival glumca na kojem je predstava 260 dana odnijela u HNK Osijek nagradu za najbolju predstavu u cijelosti. Krajem 2015. godine uslijedile su dodatne legendarne nagrade za lege: Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramatizaciju i Nagrada za najbolju predstavu. 2017. uslijedila i nagrada Grand Prix Zlatni Lav na renomiranom 18. međunarodnom festivalu komornog teatra. Uzevši u obzir navedene nagrade, mnogobrojne pozitivne kritike bez ijedne negativne i, kako volim istaknuti, nagrade nad nagradama, a odnosi se na zainteresiranost publike i drugih kazališta, opravdano možemo istaknuti HNK Osijek kao osvježenje hrvatskog kazališta.

Posebno bitan čimbenik za razvoj projekta 260 DANA bila je i ostala ustrajnost za razvoj projekta kojeg čini istoimeni roman preveden na 15 jezika, a koji slovi za najčitaniji roman u zadnjih pet godina u Hrvatskoj (za inozemstvo još nemamo informacije). Ustrajao sam u ideji da se uprizori kazališna predstava prema romanu i, na sreću svih nas, intendant HNK u Osijeku gospodin Božidar Šnajder prepoznao je ideju te stvorio predstavu zbog koje svi gledatelji danas suznih očiju ostaju bez daha.

Zanimanje i praćenje HRT-a potvrdilo je i zanimanje građana, što nas ne čudi nakon upoznavanja mog životopisa i izvrsne autorske i glumačke ekipe. Nakon snimljene dokumentarne radio drame na trećem programu Hrvatskog radija, nakon više od 20 godina, HRT se odlučio za snimanje i emitiranje kazališne predstave 260 dana u izvedbi izvrsnog ansambla HNK u Osijeku.

Shodno istaknutom, nužno je istaknuti i Hrvatski audiovizualni centar koji je prepoznao i potiče razvoj projekta filma, odnosno razvoj scenarija za isti. Danas, uz izvrsnu predstavu koja nas potiče na razmišljanje, kao autor projekta provociram, odnosno ostavljam prostor za maštanje kakav će tek biti igrani film visoke produkcije, za koji se interesiraju mnogobrojne produkcijske kuće iz inozemstva. Shodno tome, realno je za očekivati izradu istog u 2018. godini.

 

TRAJANJE PREDSTAVE / 1 sat i 30 minuta

 

Cijena ulaznice je 100 kuna.


Redatelj / Dražen Ferenčina

Dramatizacija i dramaturgija / Ana Prolić

Scenografi / Deni i Martino Šesnić

Kostimografkinja / Saša Došen Lešnjaković

Glazba / Mate Matišić

Suradnik za scenski pokret / Alen Čelić

Oblikovanje svjetla / Deni Šesnić

Oblikovanje videa / Martino Šesnić

 

ULOGE

MARIJAN / Aljoša Čepl

 

OSTALE ULOGE

Vjekoslav Janković

Tatjana Bertok Zupković

Matea Grabić

Ivan Ćaćić

Zorislav Štark

Neven-Lucian Davidović

 

Inspicijent / Eduard Srčnik

Šaptačica / Ema Bel

 

V. d. upravitelja Tehnike / Željko Bandić

Voditeljica maskersko-vlasuljarske radionice / Julka Seginj

Voditelj pozornice / Davor Molnar

Voditelj rasvjete / Tomislav Kobia

Voditelj tona / Damir Petlić

Slikar izvođač / Leon Landeka

Dekor i scenska oprema izrađeni u radionici HNK pod vodstvom Željka Jurića

Kostimi izrađeni u krojačkoj radionici HNK pod vodstvom Zvonka Majdiša
 

 

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.