2. Plesne filmske večeri

U suradnji s RIKŠAFILM umjetničkom organizacijom i Ljiljanom Mikulčić u Zagrebačkom plesnom centru jednom mjesečno održava se večer kratkih filmova s naglaskom na KRETNJU U FILMSKOJ UMJETNOSTI pa time i na plesni film. 

Nakon projekcije slijedi razgovor s publikom o različitim kratkim filmskim formama i kako one utječu na plesni film koji je u zamahu svjetske filmske i plesne produkcije, a kod nas gotovo nepoznat.

Program (65 min.):

1. JACKIE & JUDY (2010., 4 min) – Phil Harder

Ovaj film oda je vizionarskom filmu PAS DE DEUX Norman McLarena.

2. SMOKE-CLAD WARRIOR (2014., 3 min) – Adrian Künzel

“Izaberi svoje bitke. Bori se borbom”. Putovanje ratnika.

3. AKCELERACIJA (2010., 11min) – Andrej Rehak

Dva trkača trče u različitim brzinskim okvirima. Jedan predstavlja memorijsku projekciju drugoga, što bi značilo da je zamrznut u prostorno-vremenskoj omči bez akceleracije kroz fenomen širenja prostora i vremena kao rezultata akceleracije. Film istražuje vezu između sistema različitih brzina i razliku u njihovoj percepciji. Film je rebus koji spaja svijet malenoga (kvantna mehanika) sa svijetom velikoga (teorija relativnosti), uvodeći brzinu kao jedinstveno prostorno-vremensko mjerilo.

4. DVANAEST (2015., 7:47 min) – Helena Schultheis Edgeler

Ljudsko iskustvo stvaranja je takvo da nastanku materijalnog prethodi misao podržana emocijama koja zahtjeva određen vremenski ciklus. U analogiji s time makro svijet sadrži ideju stvaranja ljudske realnosti koja je simbolički prikazana kristalnom maskom koju na različite načine nosi 12 lica stvarajući svoj individualan način postojanja u zajedničkom vremenskom okviru.

5. DVA VREMENA U JEDNOM PROSTORU (1984., 12 min) – Ivan Ladislav Galeta

Dva vremena u jednom prostoru (1976/84) Ivana Ladislava Galete jedno je od antologijskih djela hrvatskog eksperimentalnog filma. Prisvajanjem igranog filma U kuhinji (1968) Nikole Stojanovića, snimljenog u jednom crno-bijelom kadru u trajanju od 12 minuta, rad je nastao u kontekstu Galetinih istraživanja ideja proširenog filma, te je izvorno izveden dvostrukom projekcijom unutar istog ekrana s vremenskim pomakom od 9 sekundi (1976), što je u laboratorijskoj verziji stapanja dviju kopija fiksirano odgodom od 216 sličica u sekundi (1984).

6. IZVANA (2017., 14 min) – Liliana Resnick

Vidimo ih izvana. Što saznajemo?

7. NE SPAVANJE NE UBIJA (2010., 9 min) – Marko Meštrović

Što se događa kada san preuzme kontrolu nad javom?


Ljiljana Mikulčić diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija plesala je u koreografijama Milane Broš i kasnije Geste. Koreografirati je počela nakon studija. Studirala je i pokret i ples na Akademiji tradicionalnog kineskog kazališta u Pekingu usavršavajući i tai ji quan (tai chi chuan). Nakon Pekinga odlazi u San Francisco gdje je i magistrirala film na San Francisco State University. Objavila je brojne tekstove koji se bave pitanjima umjetnosti kod nas i u svijetu. Njeni filmovi prikazuju se na mnogim svjetskim festivalima. Redovno vodi tai ji quan i filmske radionice.

REFLEKS je naziv za program filmova koji će se frekventno odvijati u ZPC-u, a prikazivat će se plesni filmovi u kontekstu svih vrsta i rodova filmske umjetnosti.

Naše razumijevanje plesnog filma ne ograničava se samo na filmove u kojima vidimo osobu koja pleše već se otvara prema svim vrstama kretanja unutar filmskog zapisa i njegove kreacije ritmički uobličene u cjelinu filmskog umjetničkog djela.

Tako program REFLEKS u svoj program uključuje i video umjetnost i eksperimetalne i animirane filmove s fokusom na filmsku kretnju.

Pored toga prikazivat će se i snimke plesnih predstava iz svih perioda povijesti hrvatske i svjetske produkcije, te dokumentarnih filmova na temu plesa i kretnji općenito.

Razlog pokretanja ovog programa je otvaranje mogućnosti za dijalog na temu koja otvara pitanja ne samo plesa već i svih grana umjetnosti unutar konteksta plesne umjetnosti.

Nakon svake projekcije osiguran je polusatni razgovor s publikom.

Program vodi Ljiljana Mikulčić, koreografkinja i filmska umjetnica.

 

ULAZNICE: 15 kuna

Sljedeće izvedbe:

Predstava trenutno nije u rasporedu.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=fFBs6zHH9nM