56. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF / MEHANIKA DUŠE, EH MAN HE

Nolan je lutka, stoga njegov život nema smisla bez njegovih lutkara. No kad ga ožive, pita se: „Gdje je moja volja? Jesu li moji osjećaji stvarni? Kako mogu samostalno disati?“ Mehanika duše, Eh man hé predstava je koja obuhvaća neverbalni teatar, ples, mimiku i animaciju lutaka te koja prikazuje složenost malog, da disanje nije samo udah i da se duše lutaka ne razlikuju toliko od ljudskih duša.

56. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF / SJAJ

Sjaj je priča o malenoj zvijezdi koja je pala s neba i traži svoje mjesto u svijetu koji se brzo mijenja. Na tom putu Sjaj pronalazi prijatelje, pobjeđuje strahove i odrasta kako bi se vratio na nebo i zasjao još jače. Predstava je osmišljena kako bi poboljšala percepciju mališana i njihov osjećaj za prostor, tamu, svjetlo, boje i glazbu.
Sjaj je jedinstvena predstava u kojoj se mladi gledatelji mogu pridružiti svojim roditeljima na pozornici.

56. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF / LUTANJA DOBROG HANSA BÖHMA EUROPOM

Hans Böhm kod kuće govori francuski, njemački i češki jer njegovi roditelji i služavke dolaze iz različitih jezičnih sredina. No u kampu u koji voli ići govore mu da su Nijemci najbolji, a drugi inferiorni. Tamo ima i najbolje prijatelje, posebno Karla. Čak i sviraju zajedno u bendu!
Mladi Sudeten Švejk mora poći u rat, a u glavi mu je nered. No vremena su nemilosrdna, mora odlučiti odmah, a njegove odluke mogu biti smrtonosne za njega i za druge.

alter(N)acija

Alter(N)acija je izrasla iz slučajno pronađenog videa, snimke djevojke izložene invazivnom pogledu kamere u trenutku kad nije “sasvim svoja”, kad nije “pri sebi”, iako nije jasno što joj se događa. Sam kontekst je bilo nemoguće rekonstruirati, niti se to pokušavalo, jer on pripada nekoj drugoj razini stvarnosti. Video je poslužio kao “okidač” za scensko traganje za nečim specifično nespecifičnim, što se pojavljuje u vidu praznine i odsustva, dislociranosti i iskorijenjenosti, ali i kao neko neodređeno nasilje nad nama.

Tjedan suvremenog plesa / ALLEGRO

Allegro predstavlja otvoreno polje igre tijela, glazbe i pokreta, mjesto čistog plesa s raznovrsnim i bogatim rasponom raspoloženja i emocija. Allegro karakter glazbe prenosi se se u kompozicije i ritmove pokreta i gesti, da bi pritom postalo čvorište u kojem se isprepliću snage učenika četvrtog srednje.

Perforacije 2023. / TRUE STORY

O PREDSTAVI

Gdje završava priča, počinjemo mi? True Story je ples na tankoj granici između stvarnosti i fikcije. Priče često služe kao bijeg od stvarnosti, ali u predstavi TRUE STORY one se pokazuju kao tkivo stvarnosti.

Multidisciplinarni izvedbeni umjetnici Satya Bhabha i Jonathan Bonnici oslanjaju se na snagu fikcije dok pokušavaju stvoriti zajedničke prostore sloge u svijetu u kojem se istina nerijetko osporava.

Izvođači stoje na pozornici i pričaju niz priča koji se neprestano razvija.

Tjedan suvremenog plesa / SINSONTE, u grlu zaboravljena pjesma

Sin-son-te
Sinsonte je onaj koji govori bez vlastita jezika.
Sinson je onaj koji pjeva bez zvuka.
Sonte je onaj koji živi samo za ovu noć.
Alegorijska priča pretočena u ples, kroz koju slovenska plesna umjetnica Urša Centa i španjolski koreograf Jani Moder kroz formu flamenco plesa razotkrivaju distopijski svijet ispunjen simbolizmom dvojnosti skrivene između paralela kroz sirovu ljepotu ptičje kretnje,

Tjedan suvremenog plesa / BECOMING-DANCER

Danas nije nimalo čudno da se bilo koji pokret pretvori u ples. Ples je otvoren svim vrstama pristupa, različitim pokretima, pa čak i ne-pokretanju. Pitanje “što je to ples”, doista se čini “zastarjelim.” Ukoliko je ples otvoren svim kretnjama, je li onda i svo kretanje pristupačno svim tijelima?
Ako svaki pokret postaje plesom, kakvim onda zamišljamo to tijelo koje pleše? Kako bismo radikalizirali što je to ples, te kako bismo proširili svoja maštanja o tome što bi ples mogao biti,

Tjedan suvremenog plesa / DANCE IS NOT FOR US

Poput grčkih tragedija i priča o gradovima, Beirut je grad boli; poput one koju osjetimo “kada imamo dojam da nas SLON gnječi ljubavlju i pažnjom”. Trenutak kada nježna koža postaje sve težom.
Nakon što prođu brojne godine i vrijeme ljudi će pripovijedati svoje priče o gradovima i tada će za Beirut reći kako je “iz neba pao jedan veliki slon i tako zgnječio grad”.
Nitko ne zna kako, ali takva bi priča bila najvjerodostojnije tumačenje razoga zašto se grad poput Beiruta,