Natrag


01.10.2023.

PLESONAUTI 2023. / Matinejskim izvedbama ŽOHARA ZPC će ugostiti učenike i učenice iz Poreča i Zagreba, 26.10.

Matinejskim izvedbama predstave ŽOHARI,  Marija Kovača i Studija za suvremeni ples, a u okviru ZPC-ova programa razvoja plesne publike – PLESONAUTI, u četvrtak, 26. listopada u 9:30 i 12 h, Centar će posjetiti učenici i učenice te učiteljice Umjetničke škole Poreč te Osnovne škole “Ivana Gundulića” iz Zagreba.

Uz gledanje spomenute predstave za djecu i mladež, a nakon izvedbe, učenice i učenici imat će jedinstvenu priliku razgovarati o predstavi s izvođačicama i koreografom predstave, doznati kako je nastala te kako je raditi u profesionalnom plesnom okruženju. Uz obilazak zgrade Centra, učenicima će se predstaviti i druga kazališna i plesna zanimanja – koreografkinja, oblikovateljica rasvjete, tehničarka, kazališna producentica, programska voditeljica kazališta i stručnjakinja za odnose s javnošću, kao i front-house suradnica te čistačica – čijim specifičnim doprinosom rezultiraju uspješnim plesnim i kazališnim predstavama i programima.

O predstavi Žohari:

Kratku dramsku juveniliju Žohari Stanisław Witkiewicz napisao je s osam godina fasciniran Shakespeareovim opusom koji je tek upoznao. U njoj u četiri prizora, smještena na manje od dvije stranice teksta, ostvaruje komičnu apsurdnost dječjeg pogleda na svijet, ali i grotesknost usporedivu s kasnijim djelima Ionesca i Harmsa. U toj dramici od samog početka prisutan je duh katastrofizma koji je u proteklih godinu dana pandemijski ovladao cijelim našim planetom. Nešto nedefinirano, veliko i sivo približava se sretnu kraljevstvu i ugrožava njegovu egzistenciju, a njegovi stanovnici različitih su emocija nesigurni kako treba reagirati.

Režiju predstave potpisuje Mario Kovač, a koreografiju Branko Banković. Predstavu izvode Dina Ekštajn, Ana Mrak, Martina Tomić i Ida Jolić. Glazbu potpisuje Tomislav Babić, svjetlo oblikuje Marino Frankola, a izradu robota Vedran Relja.
Kostimografija predstave je rad Ane Mikulić, grafičko oblikovanje Tihomira Filipca, crtež Vitja Telalović.
Predstava je nastala u produkciji Studija za suvremeni ples u koprodukciji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Više o predstavi potražite via poveznice, a o programu razvoja publike – OVDJE.

Tijekom prosinca, u okviru PLESONAUTA, organizirani su posjeti učenika i učenica osnovnih i srednjih umjetničkih, strukovnih škola te gimnazija iz Zadra, Đurđevca i Zagreba, a planirana je i suradnja sa Zakladom Solidarna u vidu poticanja i osiguravanja dostupnosti umjetničkog i kulturnog sadržaja stipendistima i stipendistkinjama Fonda Dese i Jerka Bakovića.

Program razvoja plesne publike Zagrebačkog plesnog centra – PLESONAUTI od 2018.  do danas financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.