Natrag


03.03.2023.

Bogat plesni OŽUJAK u ZPC-u

Ožujak u Zagrebačkom plesnom centru donosi pregršt plesnih poslastica najrazličitijih formata  –  devet plesnih predstava, četrnaest plesnih izvedbi, filmski program, plesni performans, gostovanje i, za sam kraj mjeseca, plesnu premijeru ! 

Program otpočinje dvjema predstavama autora Saše Božića i Petre Hrašćanec, Horizont  i  Levant. Predstave su to čiju je temu, prema riječima autora, najlakše mapirati riječju samoća iako, zapravo, govore o veoma specifičnom bivanju zajedno unutar okolnosti i značenja koja se grade auditivnim i vizualnim svijetom zasebnih plesnih cjelina.

U programu će se naći i plesni projekt Ide Jolić i Marina Lemića, Transformeri 3, kojime autori nastavljaju istraživanje pokreta, ekspresije i glasa. Pridodajući im tehnologiju te smještajući izvedbu u digitalno okruženje, autori isprepliću kontakt i komunikaciju stvarnosnog i simulakra, zaokružujući time svojevrsnu transformersku trilogiju.

Na sličnom tragu, s predstavom koja u imaginarnom prostoru izvedbe spaja fizičku i digitalnu naraciju – kako u virtualnoj stvarnosti, tako i u stvarnosti samog gledatelja – predstavit će se treći premijerni dio interdisciplinarnog umjetničkog projekta Fragmenti: oda tijelu, autorice Jelene Remetin.

O nepostojanosti sjećanja, o procesu zamišljaja, oblikovanja vremena i prostora dodavanjem i oduzimanjem, o izgradnji prostora koji možda nikad nisu postojali progovara predstava Koraljke Begović, Mie Štark, Nastasje Štefanić Kralj i Tee HlušičkeOvdje nema bijelog zeca.

Predstava  Olimpijada duše  Alexandre Madsen ukazat će na složenu strukturu koncepta sportskog i natjecateljskog duha te umjesto uvriježenih parnjaka,  poput komplementarnih kompetitivnost – individualizam ili binarnih pobjeda – poraz, naš će fokus uputiti ka konceptima kooperativnosti i zajedništva kao nezaobilaznih mehanizma igre i duha.

U mitologijskom i ženskom ključu, u programu će se naći i plesni performans i film plesne umjetnice Martine Granić,  Medusa, zatim gostujuća plesna predstava autorice Josipe Štulić, Beštija, te reprizne izvedbe predstave Hystera, koreografkinje Katarine Đurđević.

 

Sve izvedbe počinju u 20 sati.

Promo-video pregleda cjelokupnog mjesečnog programa potražite na poveznici. 

Fotografija: Neven Petrović/ ZPC za OVDJE NEMA BIJELOG ZECA, K. Begović, M. Štark, N. Štefanić Kralj/T. Hlušička – 2022.