SHARE: Creative Powers of Art

SHARE: Creative Powers of Art (2020.-2024.) trogodišnji je međunarodni projekt koji se ostvaruje u okviru podrške programa EU Kreativna Europa – EACEA, a koji povezuje tri kontinenta (Europa, Afrika i Azija), devet država (Slovenija, Hrvatska, Španjolska, Francuska, Palestina, Senegal, Kamerun, Burkina Faso, Gana) te 11 gradova, odnosno četiri partnerske organizacije – Zavod Exodos Ljubljana (Slovenija), Zagrebačko kazalište mladih / Zagrebački plesni centar (Hrvatska), Errenteriako Udala (Španjolska) i Compagnie DK-BEL (Francuska).

Projekt okuplja i pridružene partnere Festival In and Out (Burkina Faso), Cie Zora Snake/Modaperf festival (Kamerun), The Freedom Theatre (Palestina) i Association Cadanses (Senegal) i Nacionalno kazalište u Accri (Gana).

Usmjeren na obrazovanje i kreativno stvaranje u Europi, Africi i na Bliskom istoku, projekt međunarodne inicijative producenata, umjetnika i mentora ima za cilj razvoj i razmjenu  vještina, znanja i sposobnosti scenskih tehničkih i dr. stručnjaka, producenata, umjetnika korz produkcijske, radioničarske i mentorske programe, izvedbene zajednice te poticanje veće uključenosti posebnih skupina publike (djece, mladih, osoba s invaliditetom) u procesima stvaranja umjetničkih projekata i kulturnih politika. 

Projektom se želi stvarati trajne i održive veze lokalnih, regionalnih i međunarodnih partnera, umjetnika i lokalnih zajednica, odnosno potaknuti i osnažiti međunarodnu i međukulturalnu suradnju u plesu, likovnim umjetnostima i kreativnom dizajnu, i osposobiti tehničko produkcijsko osoblje da bismo razvili, ispitali i primijenili inovativne strategije i pristupe koji će pridonijeti lakšoj prilagodbi ranjivih skupina radnim uvjetima i zadacima po završetku formalnog i neformalnog profesionalnog obrazovanja i osposobljavanja.

U okviru projektnih aktivnosti ZPC tijekom 2023. organizira, koordinira i financijski podržava desetodnevne rezidencijalne boravke hrvatske plesne umjetnice Tesse Ljubić u Accri, Errenteriji i Zagrebu tijekom kojeg će sudjelovati u procesu razvoja zajedničke koprodukcijske predstave projekta. Zatim, ZPC podržava desetodnevni mentorski boravak hrvatske multimedijalne umjetnice, Hrvoslave Brkušić, u Senegalu i Palestini te desetodnevni dvotjedni rezidencijalni boravak sedam međunarodnih i domaćih plesnih umjetnika i tri mentora u Zagrebu krajem lipnja, odnosno početkom srpnja 2023. godine.

U okviru zagrebačkih rezidencijalnih aktivnosti, u subotu, 1. srpnja, u prostoru sivog studija ZPC-a održat će se masterclass radionica PROSTOR PERCEPCIJE, renomiranog koreografa i plesnog umjetnika Gregora Lušteka. Program će uključivati međunarodne rezidencijalne umjetnike projekta, ali i domaće profesionalne plesne umjetnike te studente studija plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

ZPC-ovu participaciju u projektu financijski podržavaju EACEA – Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

 

Više o projektu potražite na shareplatform.art.