PLESONAUTI – Razvoj publike

PLESONAUTI 2023. / CAROLING, radionica glasa i pokreta – Valentina Miloš, 9.12.

U okviru programa razvoja plesne publike PLESONAUTI, a u duhu prazničkog darivanja, Zagrebački plesni centar u suradnji s Umjetničkom organizacijom 21:21zaljubljenicima u ples i kazalište daruje CAROLING, radionicu glasa i pokreta, voditeljice Valentine Miloš. Radionica će se održati u subotu, 9. prosinca, s početkom u 17 h, u sivom studiju ZPC-a. 

Program je besplatan, a broj sudionika je ograničen do 15 osoba.
Radionica je namijenjena mladim (16+) i odraslim osobama zainteresiranima za plesnu umjetnost, polaznicima plesnih tečajeva i njihovim voditeljima, nastavnicima koji u okviru slobodnih aktivnosti vode plesnu edukaciju.

Prijave do četvrtka, 7. prosinca 2023. (do 16 sati) putem info@zagrebackiplesnicentar.hr, s naznakom „radionica CAROLING ”.
Prilikom prijave molimo pošaljite sljedeće podatke: ime i prezime, dob, ukratko o eventualnom prethodnom izvedbenom iskustvu te kontaktne podatke.

Metodološki radionica nudi usvajanje alata kojima definiramo kretanje u suvremenom plesu i osvještava načine stvaranja pokreta te kreativnog izražavanja u plesu, a temelji se na isječcima iz predstave Caroling. (…) Radionicom se želi lokalnu publiku upoznati sa suvremenim plesom i pokretom, kako da pokretom iskaže emociju i neverbalnu poruku te joj tako omogućiti (bolje) razumijevanje suvremenoplesnih program.

Više o radionici i voditeljici doznajte na poveznici – ovdje.

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Radionica je osmišljena u okviru projekta 21 uputa za ples UO 2121, a izvodi se u okviru ZPC-ova programa razvoja plesne publike – PLESONAUTI 2023.

PLESONAUTI 2023. / Matinejskim izvedbama ŽOHARA Zagrebački plesni centar će ugostiti učenike i učenice iz Poreča i Zagreba, 26.10.

Matinejskim izvedbama predstave ŽOHARI,  Marija Kovača i Studija za suvremeni ples, a u okviru ZPC-ova programa razvoja plesne publike – PLESONAUTI, u četvrtak, 26. listopada u 9:30 i 12 h, Centar će posjetiti učenici i učenice te učiteljice Umjetničke škole Poreč te Osnovne škole “Ivana Gundulića” iz Zagreba.

Uz gledanje spomenute predstave za djecu i mladež, a nakon izvedbe, učenice i učenici imat će jedinstvenu priliku razgovarati o predstavi s izvođačicama i koreografom predstave, doznati kako je nastala te kako je raditi u profesionalnom plesnom okruženju. Uz obilazak zgrade Centra, učenicima će se predstaviti i druga kazališna i plesna zanimanja – koreografkinja, oblikovateljica rasvjete, tehničarka, kazališna producentica, programska voditeljica kazališta i stručnjakinja za odnose s javnošću, kao i front-house suradnica te čistačica – čijim specifičnim doprinosom rezultiraju uspješnim plesnim i kazališnim predstavama i programima.

Više o predstavi potražite via poveznice, a o programu razvoja publike – OVDJE.

Tijekom prosinca, u okviru PLESONAUTA, organizirani su posjeti učenika i učenica osnovnih i srednjih umjetničkih, strukovnih škola te gimnazija iz Zadra, Đurđevca i Zagreba, a planirana je i suradnja sa Zakladom Solidarna u vidu poticanja i osiguravanja dostupnosti umjetničkog i kulturnog sadržaja stipendistima i stipendistkinjama Fonda Dese i Jerka Bakovića.

Program razvoja plesne publike Zagrebačkog plesnog centra – PLESONAUTI od 2018.  do danas financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

O programu razvoja plesne publike – PLESONAUTI

Program „Plesonauti – program razvoja plesne publike” u ZPC-u se provodi od 2018. Program su priznali i verificirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje. „Plesonautima” se ostvaruje suradnja sa školama partnerima te učenici redovito posjećuju Zagrebački plesni centar. Program se sastoji od predavanja, radionica, gledanja predstava, razgovora o predstavama i razgovora s izvođačima i autorima te predstavljanja zanimanja plesač, koreograf, oblikovatelj rasvjete i kazališni producent. Također, učenici su u prigodi razgledati zgradu ZPC-a, tj. kazališni plesni prostor.

„Plesni odgoj djeluje na cjelokupni razvoj, uravnoteženost i osobnost djeteta. Razvija senzibilitet za tijelo u pokretu, razvija motoriku tijela, potiče stvaralački pristup pokretu i plesu te kreativno izražavanje i komunikaciju putem plesnog pokreta. Ples razvija smisao za estetiku pokreta, razvija koncentraciju, opservaciju i pamćenje, samodisciplinu i usredotočenost, potiče na međusobno uvažavanje i suradnju te naglašava iskonsku sinkretičnost zvuka i pokreta, odnosno glazbe i plesa. Mnogi problemi djece i mladih (pretilost, poremećaji ponašanja i učenja, agresija i nedostatak empatije) bit će znatno smanjeni ako se od najranije dobi omogući svakom djetetu da se kreativno izrazi pokretom putem uključenosti u kvalitetno oblikovane plesne programe.”

– Ivančica Janković

CILJEVI PROGRAMA

• odgajanje nove plesne publike
• angažiranje publike koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima
• podizanje razine interesa i razumijevanja kod djece i mladih za suvremeni ples
• povećavanje svijesti o važnosti fizičke aktivnosti koja djeluje na cjelokupni razvoj, uravnoteženost i osobnost, osjećaj za kretanje te razvija motoriku tijela
• razvijanje kreativnosti i smisla za estetiku pokreta kod djece i mladih
• upoznavanje publike sa suvremenom plesnom umjetnošću putem razgovora s publikom
• produbljivanje znanja o kazalištu, plesu i nastanku plesne predstave
• provođenje aktivnosti i programa u skladu s međunarodnim suvremenim trendovima i zbivanjima u plesu u svijetu
• omogućavanje pristupa kulturnim i umjetničkim programima školama iz prigradskih naselja Zagreba, iz okolice Zagreba te iz grada Zagreba
• pozicioniranje Zagrebačkog plesnog centra.

 

Program razvoja plesne publike Zagrebačkog plesnog centra – PLESONAUTI financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.