Koreospektar

KOREOSPEKTAR premijera / MIGRACIJA ZRAKA, Jovane Zelenović u koprodukciji UPPU ‘PULS’ i ZPC – premijerno 11. studenog u ZPC-u

U petak, 10. studenog s počekom u 20 h, ZPC predstavalja premijernu predstavu Jovane Zelenović, MIGRACIJA ZRAKA, nastalu u  produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS te u okviru ovogodišnjeg razvojno-koprodukcijskog programa namijenjenog mladim koreografima – KOROSPEKTAR.

Reprizna izvedba predstave planirana je u subotu, 11. studenog u 20 h.

Koncept predstave potpisuje Jovana Zelenović, koreografiju i izvedbu Jovana Zelenović, Margareta Firinger i Waithera Scheyeck, dok glazbu Luka Čapeta i Jerko Jurin. Dizajn svjetla oblikovao je Toni Mrdušan, kostimografiju Ira Rumera i Tina Spahija, a vizualni dizajn Nino Dolenc. Izvršni producent predstave je Marko Čavlović.

Projekt je ostvaren u okviru razvojno-koprodukcijskog programa namijenjenog mladim i neafirmiranim plesnim umjetnicima KOREOSPEKTAR 2023. Zagrebačkog plesnog centra te uz potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Kultura Nova.

Program Koreospektar podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba.

 

– – –

 

 

KOREOSPEKTAR 2023. 

 

Veljača u Zagrebačkom plesnom centru posvećena je Koreospektru, razvojno-koprodukcijskom programu namijenjenu talentiranim mladim i neafirmiranim plesnim umjetnicima, u okviru kojeg će se izvesti tri premijerne i čak devet repriznih plesnih predstava nastalih u koprodukciji ZPC-a s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske, Udrugom profesionalnih plesnih umjetnika Puls te Sabmarineom.

U subotu, 4. veljače predstavit će se prvi od triju premijernih projekata, Odjek autorice i plesne umjetnice Margarete Sinković. Riječ je o projektu nastalom iz dvaju motivacijskih uporišta, „iz želje za uspostavljanjem specifičnog izvođačkog odnosa s glazbom te iz želje za istraživanjem auditivnog aspekta plesačkog tijela. Točnije, za istraživanjem tijela koje će prezentirati tihi ples. Dramaturško povezivanje glazbenog s tjelesno-izvođačkim slojem izvedbe uspostavlja se kroz definiranje gotovo oksimoronskog konceptualnog pitanja kako glazba može naglasiti tihost u plesnoj proizvodnji materijalaˮ, ističe dramaturg predstave Luka Bosanac.

Potom 18. veljače slijedi premijera predstave Unisono koreografkinje Nike Disney u izvedbi Ariana Šajine. Prema riječima autorice, Unisono predstavlja inteligentnog i osjetljivog pojedinca u društvu kojim dominira pojavno, a predstavom se žele istražiti dinamike društvenih i osobnih očekivanja, mehanizmi re/prezentacije i povratne sprege.

Premijerni program posljednje subote u mjesecu, 25. veljače zaključuje izvedba predstave Slučajni izbor, čiju koreografiju potpisuje Marija Dujmić u suradnji s Nikom Špekuljuk i Martinom Terzić. Usmjeravajući fokus na pitanja izbora, odluke i slučajnosti, autorice nastoje istovremeno osnažiti publiku na sudjelovanje u oblikovanju izvedbe ovdje-i-sada, ali im i ponuditi mogućnost promatranja i prepuštanja odluke nekomu drugom.

Među repriznim naslovima u programu su koprodukcijske uspješnice Sabmarinea Individue(t) i Talking Head Case u koreografiji i izvedbi Lare Frgačić i Endija Schröttera, Boys Boys Boys Mateje Miković, potom uspješnice UPPU-a Puls, Igralište 22 te Imam te Margarete Firinger i Jovane Zelenović. Posljednja dva dana u mjesecu rezervirana su za Salto animato Filipe Bavčević, Nastasje Štefanić Kralj i Jovane Zelenović u NIIT-ovoj produkciji.

Sve izvedbe počinju u 20 sati.

Raspored predstava:

2. veljače – Imam te, Jovana Zelenović i Margareta Firinger
4. veljače – Odjek, premijerna izvedba, Margareta Sinković
8. veljače – Individue(t), Lara Frgačić i Endi Schrötter
9. i 10. veljače – Talking Head Case, Lara Frgačić i Endi Schrötter
11. veljače – Boys Boys Boys, Mateja Miković
18. veljače – Unisono, premijerna izvedba, Nika Disney
22. i 23. veljače – Igralište 22, Jovana Zelenović
25. veljače – Slučajni izbor, Nika Špekuljuk i Marija Dujmić
27. i 28. veljače – Salto animato, Filipa Bavčević, Nastasja Štefanić Kralj i Jovana Zelenović

 

Program i projekte nastale u okviru Koreospektra poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb te Zaklada Kultura nova.

 

– – –

 

EDU-BLOK razvojno-produkcijskog programa KOREOSPEKTAR 2023.

U ponedjeljak i utorak, 16. i 17. siječnja u Medijateci održat će se edukacijski blok razvojno-produkcijskog programa Koreospektar Zagrebačkog plesnog centra tijekom kojeg će mladi izvedbeni umjetnici čiji su projekti, u okviru ovogodišnjeg javnog poziva, selektirani za potporu i produkciju u 2023. sudjelovati u razgovorima i izlaganjima stručnjakinja iz područja produkcije i organizacije strukovnih udruga suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti.

U okviru dvodnevnog programa edukacijskog bloka Koreospektar 2023. predstavit će se:

 • OD IDEJE DO REALIZACIJE

                            Petra Glad Mažar, producentica

 • PRODUKCIJSKA SURADNJA I PRAKSA U ZPC-U

                            Martina Nevistić Vukobrat, programska voditeljica ZPC-a

 • UMJETNIČKI RAD I RAD U KULTURI U STRUKOVNIM UDRUGAMA

                            Petra Valentić, Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls

                            Nina Kunek, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske

                            Nina Gojić, Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela.

Polaznicima će se približiti opseg i funkcije strukovnih udruženja te inicijative poduzete radi afirmiranja izvedbenih umjetnosti poput izrade strukovnih cjenika te drugih angažmana u ostvarivanju povoljnijih radnih uvjeta i prava umjetnika i kulturnih radnika u Hrvatskoj.

Edukacijski blok prethodi produkcijskom, odnosno premijernom i repriznom bloku u veljači tijekom koje će se uz reprize šest predstava iz dosadašnjeg programa Koreospektra premijerno izvesti tri od ukupno pet novih projekata.

 

– – –

 

ODLUKA STRUČNOG POVJERENSTVA ZA IZBOR PROGRAMA U ZAGREBAČKOM PLESNOM CENTRU ZA 2023. GODINU

Stručno povjerenstvo u sastavu Martine Nevistić Vukobrat, Adrijana Barbarić Pevek i Silvia Marchig dana 23. rujna 2022. godine donijelo je Odluku i izvršilo selekciju pristiglih prijava.

Povjerenstvo je predložene prijave vrednovalo prema sljedećim kriterijima:
· pravovremeno i u potpunosti ispunjena prijavnica s jasnim operativnim planom
· kvaliteta prijavljenog koncepta projekta, aktualnost i relevantnost teme projekta, inovativnost i istraživački pristup
· projekti koji uključuju razvoj plesne publike
· profesionalno iskustvo autora i članova autorskog tima (uzeti će se u obzir umjetnici s minimalno pet realiziranih autorskih projekata)
· u prijavljenom projektu može sudjelovati najviše pet izvođača i najmanje jedan izvođač
· obrazovanje autora u području plesne umjetnosti, sudjelovanje u međunarodnim projektima i programima od važnosti za
Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Profesionalni plesni umjetnici mogu se prijaviti za sljedeće programske kategorije:

o Rezidencijalni program i Nerezidencijalni program

o program Koreospektar

(…)

 

Stručno povjerenstvo odabralo je u programskoj kategoriji Koreospektar slijedeće programe:

· Dora Pocedić i Linda Tarnovski, Kolaž, UPPU PULS

· Ivana Bojanić, Anika Cetina, Valentina Miloš, Roze ovce viču kako žele provesti vrijeme s tobom, UPPU PULS

· Ivona Grubišić Pupić, Majka, UPPU PULS

· Jovana Zelenović i Margareta Firinger, Igralište, UPPU PULS

· Margareta Sinković, Odjek, UPUH

· Nika Špekuljuk i Marija Dujmić, Slučajni izbor, UPUH

· Nika Janković Disney, Sklad, UPPU PULS

 

– – –

PROGRAMSKE KATEGORIJE – uvjeti rada ZPC-a

Uvjeti rada profesionalnih plesnih umjetnika u Zagrebačkom plesnom centru sukladno programskim kategorijama su sljedeći:

 • PROGRAM KOREOSPEKTAR

Program Koreospektar namijenjen je mlađim i/ili neafirmiranim profesionalnim plesnim umjetnicima. Programom se daje mogućnost mladim umjetnicima iz područja plesne umjetnosti i potiče rad talentiranih umjetnika na plesnoj sceni.

Program se održava u siječnju, kada se prikazuju svi prijavljeni projekti. Neki od njih uključuju se u program ZPC-a repriznim izvedbama tijekom cijele kazališne sezone.

Prijavljene predstave u sklopu programa Koreospektar izabrat će se na temelju sljedećih kriterija:

 • pravovremeno ispunjena prijavnica i jasan operativni plan
 • kvaliteta prijavljenog koncepta projekta, aktualnost i relevantnost teme projekta, inovativnost i istraživački pristup
 • projekti koji uključuju razvoj plesne publike
 • obrazovanje autora u području plesne umjetnosti.

Program Koreospektar uključuje:

 • korištenje prostorom sukladno raspoloživim kapacitetima
 • besplatno profesionalno usavršavanje (jutarnji treninzi i radionice)
 • sudjelovanje u svim ostalim programima (razgovori s publikom, razvoj publike itd)
 • profesionalne radne uvjete
 • tehničku i administrativnu potporu te hostese i tisak ulaznica
 • prosljeđivanje prihoda od prodanih ulaznica neovisnoj plesnoj organizaciji.

Korisnici prostora ZPC-a dužni su isticati logotip i suradnju sa ZPC-om na tiskanim i digitalnim promotivnim materijalima kao i isticati suradnju sa ZPC-om u intervjuima, najavama u medijima itd.