ODLUKA STRUČNOG POVJERENSTVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA U ZPC-u / 2024.

ODLUKA STRUČNOG POVJERENSTVA ZA IZBOR PROGRAMA U ZAGREBAČKOM PLESNOM CENTRU ZA 2024. GODINU

 

Stručno povjerenstvo u sastavu Martine Nevistić Vukobrat, Roberta Milevoj i Petra Glad Mažar dana 6. rujna 2023. godine donijelo je Odluku i izvršilo selekciju pristiglih prijava za umjetnički program u ZPC-u u 2024. godini.

Stručno povjerenstvo je odabralo sljedeće projekte u okviru predmetnog:

1.) Javnog poziva za realizaciju premijernih predstava  u Zagrebačkom plesnom centru,

Premijerne predstave, a u sklopu programske kategorije Rezidencijalni program:

 • Animato, cantabile, Nastasja Štefanić Kralj i Filipa Bavčević, NIIT
 • Never ALLone, Matea Bilosnić, UPUH
 • Melankolija_ruševine, Petra Chelfi i Petra Valentić, UO Katana

Premijerne predstave, a u sklopu programske kategorije Nerezidencijalni program:

 • Premijerni rad 2024. (radni naslov), koreografija: Ginevra Panzetti i Enrico Ticconi, izvedba: Studio za suvremeni ples, UO SSP
 • Monuments, Saša Božić, defacto
 • Quartet (radni naslov), Zrinka Lukčec Kiko, UO Plešimedo

Premijerne predstave, a u sklopu programske kategorije Koreospektar:

 • Selfiemorphia, Marin Lemić, UO ON/A
 • Impedance (otpor), Lara Frgačić i Endi Schrötter, SABMARINE

 

2.) Javnog poziva za realizaciju repriznih izvedbi predstava u Zagrebačkom plesnom centru,

Reprizne izvedbe predstava tijekom godine:

 • Caroling, Petra Hrašćanec, UO 21:21
 • Heroes, Mia Zalukar i Bruno Isaković, UO Malo sutra
 • Ptero, Petra Chelfi i Petra Valentić, UO Katana
 • Alter(n)acija, Ksenija Zec, UO 21:21
 • Funeral for my 30s, Koraljka Begović i Sabina Perry, ekscena
 • Rem, Ida Jolić, UO ON/A
 • Žar ptica, koreografija: Sergiu Matis, izvedba: Studio za suvremeni ples, UO SSP

 

3.) Javnog poziva za realizaciju repriznih izvedbi predstava u okviru programa KOREOSPEKTAR tijekom veljače 2024. u Zagrebačkom plesnom centru,

Reprizne izvedbe predstava unutar programa Koreospektar u veljači 2024.:

 • Igralište 22, Jovana Zelenović, UPPU PULS
 • …, a još su manji izlazi, Linda Tarnovski i Dora Pocedić, UPPU PULS
 • Strahovi malih razlika, Anna Javoran i Viktoria Bubalo, UPPU PULS
 • Transformeri 3, Ida Jolić i Marin Lemić, UO ON/A

  

OBRAZLOŽENJE 

Javni pozivi za:

1.) realizaciju predstava u 2024. za premijerne predstave (za programske kategorije rezidencijlni, nerezidencijlni, Koreospektar)

2.) reprizne izvedbe predstava u 2024.

3.) reprizne predstave programa Koreospektar u veljači 2024.,

završili su se sa danom 04. rujna 2023.

 

Sveukupno je bilo prijavljeno:

1.) za realizaciju premijernih predstava, prijavljeno je 21 predstava

2.) za realizaciju repriznih izvedbi predstava, prijavljeno je 20 predstava

3.) za realizaciju repriznih izvedbi predstava u okviru programa Koreospektar tijekom veljače 2024. godine, prijavljeno je 6 predstava.

 

Stručno povjerenstvo je sve programe rasporedilo prema:

realizaciji premijernih predstava (unutar programskih kategorija, i to tri predstave Rezidencijalnog programa, tri predstave Nerezidencijalnog programa i dvije predstave unutar programa Koreospektar),

prema repriznim izvedbama (sedam predstava) te

repriznim izvedbama programa Koreospektar u veljači 2024. (četiri predstave).

 

Povjerenstvo se vodilo kriterijima prijavljene kvalitete koncepta predstave, inovativnosti i istraživačkog pristupa. U obzir su se uzele i hibridne forme, aktualnost teme projekta, način na koji predstava pridonosi razvoju publike. Također, u obzir su se uzele i plesne predstave za djecu (za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast) te profesionalno iskustvo autora i članova autorskog tima, obrazovanje autora iz područja plesne umjetnosti, sudjelovanje u međunarodnim projektima i programima od važnosti za Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Od 6 prijavljenih radova na JP za realizaciju REPRIZNIH IZVEDBI PREDSTAVE UNUTAR PROGRAMA KOREOSPEKTRA u ZPC-u tijekom veljače 2024. Povjerenstvo je, vodeći se zadanim kriterijima JP-a, odabralo 4 predstave koje će ostvariti reprize u 2024.godini.
Koncepti odabranih predstava kvalitetno su prezentirani u prijavnici uz popratni video materijal odnosno snimke predstava, a relevantnost njihovih tema te način koreografske obrade, kao i cjelokupna razina produkcijske i izvođačke spremnosti izdvaja se od ostatka prijavljenih projekata. Smatramo kako će izvedbe odabranih predstava mladim autorima i izvođačima omogućiti potreban daljnji razvoj, te prezentiranje novim publikama te kako će predstave doprinijeti programskoj kvaliteti i razvoju publike ZPC-a u 2024. godini.

Na JP za realizaciju PREMIJERNIH PREDSTAVA u ZPC-u u 2024.godini, pristigla je 21 prijava.  Povjerenstvo je, vodeći se zadanim kriterijima JP-a, odabralo tri predstave u kategoriji Rezidencijalni  program (Animato, cantabile, autorica Nastasje Štefanić Kralj i Filipe Bavčević, Never ALLone, autorice Matee Bilosnić i Melankolija_ruševine, autorica Petre Chelfi i Petre Valentić), tri predstave u kategoriji Nerezidencijalni program (Premijerni rad 2024. (radni naslov), koreografa Ginevre Panzetti i Enrica Ticconia, a u izvedbi Studia za suvremeni ples, Monuments, autora Saše Božića i Quartet (radni naslov), autorice Zrinke Lukčec Kiko) te dvije predstave u kategoriji programa Koreospektar (Selfiemorphia, autora Marina Lemića i Impedance (otpor), autora Lare Frgačić i Endia Schrottera).

Ovim odabirom Povjerenstvo programira visoko profesionalne plesne predstave za koje smatra da će doprinijeti programskoj kvaliteti i razvoju publike ZPC-a u 2024. godini. Odabrane predstave smatra propulzivnim, kako za mlađe tako i one etablirane autore. 

Povjerenstvo je ovim odabirom pružilo podršku raznovrsnim autorskim vizijama, zagovarajući različitost, a koje komuniciraju jasan autorski pristup, jasan koreografski jezik i postupke.

Odabrane predstave bave se aktualnim temama kao što su ekologija, tehnologija, samorefleksija. Povjerenstvo se vodilo novim trendovima u umjetničkoj produkciji, gdje će autori odabranih predstava kreativnim postupcima posezati u druge medije, želeći produbiti i propitivati multimedijalni format. Time se podržalo istraživanje i promišljanje koreografskih koncepata i praksi u suvremenom umjetničkom kontekstu.
Odabrane predstave promišljaju o publici te ih se može uključiti u program Plesonauti- program razvoja plesne publike kojeg ZPC već provodi.

Na JP za realizaciju REPRIZNIH IZVEDBI PREDSTAVA u ZPC-u u 2024.godini, pristiglo je 20  prijava.  Dvije prijave predstava su izuzete (Mass, Robert Clark, UO Koreokroj i I’m alive, Žak Valenta, UO Trafik), jer su se reprize tih prestava trebale realizirati u 2023., no zbog povećanog obima programa i nedostatka, realizirat će se u siječnju 2024.

Povjerenstvo je, vodeći se zadanim kriterijima JP-a, donijelo odluku da se podrže izvedbe tri predstave (Caroling, autorice Petre Hrašćanec, Heros, autora Mie Zalukar i Brune Isakovića, Ptero, autorica Petre Chelfi i Petre Valentić). Navedene predstave su već imale premijeru u ZPC-u, a Povjerenstvo ih smatra umjetnički zanimljivima i produkcijski i izvođački zaokruženim cjelinama kojima se treba još pružiti prilika da dopru do svojih publika te bi ih se priključilo ZPC-ovom programu Plesonauti-razvoj plesne publike u ZPC-u.

Također, Povjerenstvo se odlučilo na repriziranje još četiri predstave koje su se prijavile na JP, a koje će tek imati premijeru između rujna i prosinca 2023. godini (Rem, autorice Ide Jolić, Alet(n)acija, autorice Ksenije Zec, Žar ptica, koreografa Sergiu Matis u izvedbi Studia za suvremeni ples i Funeral for my 30s, autorica Koraljke Begović i Sabine Perry). 

Povjerenstvo je prihvatilo reprizne izvedbe navedenih predstava s obzirom se radi o predstavama već etabliranih autora. Zbog činjenice naglog pada gledanosti repriznih izvedbi plesnih predstava već nakon prvog repriznog bloka, Povjerenstvo je mišljenja kako navedenim projektima treba omogućiti vidljivost u 2024.godini.

Također, iz prijavnica je razvidno kako postoji i potreba za otvaranjem javnog poziva za gostujuće predstave za umjetnike koji djeluju izvan Zagreba.

 

– Martina Nevistić Vukobrat, članica Stručnog povjerenstva