Natrag


20.10.2023.

MEMORIA Male Kline, nastala u okviru PAN-ADRIA mreže, 27. listopada u ZPC-u!

U petak, 27. listopada 2023., s početkom u 20 h, u Zagrebačkom će se plesnom centru izvesti gostujuća predstava MEMORIAslovenske autorice i plesne umjetnice Male Kline,  nastala u  produkciji Zavoda ELIAS 2069 i Mercedes Klein te uz podršku ovogodišnjeg izdanja razvojno-koprodukcijskog programa Međunarodne plesne mreže PAN-ADRIA.

Predstava koja je prema mišljenju selektora Međunarodne plesne mreže PAN-ADRIA podržana u okviru spomenutog programa temeljem  “snažnog umjetničkog potpisa i strukture projekta, iznimne kvalitete izvođača i suradnika te cjelokupnog kontinuiteta rada umjetničkog tima projekta”, premijerno je izvedena 2. listopada, u organizaciji ljubljanskog En-Knapa / Španski borci, dok će zagrebačka izvedba biti dijelom međunarodne turneje predstave.

 

… Zbogom je samo priviđenje
Sunce zalazi pa opet izlazi
Mislimo da je gotovo, no nešto se budi
I slavi život… 

– Miro Kline

MEMORIA je predstava o sjećanju i njezinu gubitku. Nadahnuta vizionarskim slikama Marka Jakše, jednog od najvažnijih slovenskih slikara, napisala sam pismo budućim nama o tome odakle dolazimo. Odnijela sam slike ocu, analitičaru vizualnih komunikacija, da ih iščita za mene. Snimila sam njegove dojmove o slikama i njegova razmišljanja o ljepoti, ljubavi, slici, životu, smrti, svetome i stvaranju koje ne poznaje kraja. 

Jakšine slike, čitanja vizualnog materijala mojeg oca i moj vlastiti izvedbeni arhiv temeljen na praksama sanjanja ispreplećem kao niti koje tkaju predstavu. MEMORIA je istraživanje vremena, samo se mi koji opažamo vrijeme i sjećamo. Istraživanje je i mašte jer je sjećanje bez nje nemoguće, jer su naše sjećanje vrijeme i iskustvo zadržani u slici. Uron je to u vizionarsku svijest i reafirmacija iskustava iz kojih izničemo i kojima se vraćamo. Posvećujem ovo tebi, tata.
– Mala Kline, autorica

Koncept, koreografiju, tekst i izvedbu potpisuje Mala Kline, dizajn svjetla, scenografiju, kostime i fotografiju Petra Veber, video i mapiranje Hana Vodeb, literaturu Robert M. Hayden, prijevod Katja Kosi, dok izradom scenografije predstavi doprinosi Gašper Puntar, a tehničkom potporom Hotimir Knific. Izvršna producentica predstave je Ajda Kline, a produkcija ELIAS 2069 i Mercedes Klein.

Predstava je nastala uz koprodukcijsku podršku Međunarodne plesne mreže PAN-ADRIA.

Više o predstavi i ulaznice potražite via poveznice.

*Vizual: Petra Veber za Memoria – M. Kline, 2023.

** Regionalni partneri Pan-Adrie su: EN-KNAP Productions (Kulturni centar Španski Borci) – Ljubljana, Slovensko narodno kazalište – Nova Gorica, Moment – Maribor, Hrvatski kulturni dom na Sušaku – Rijeka, Artisti Associati – Gorizia, Mediteranski plesni centar – Svetvinčenat te Zagrebačko kazalište mladih / Zagrebački plesni centar – Zagreb.