Natrag


11.09.2023.

GOSTUJUĆE PEDAGOGINJE Jutarnjih treninga i UMJETNICE U REZIDENCIJI ZPC-a / N. Shiloh-Yehiel i E. Ganz – Machol Shalem Dance House, Izrael

U okviru programa Jutarnjih treninga te programa međunarodne razmjene umjetničkih rezidencija, od 18. do 22. rujna, Zagrebački će plesni centar gostiti plesne umjetnice, Nou Shiloh-Yehiel i Einat Ganz, izraelske plesne kuće Machol Shalem. 

Tijekom navedena razdoblja, od 10 do 11 h u bijelom studiu ZPC-a, spomenute će umjetnice održati petodnevnu plesnu radionicu IMPROVIZACIJA namijenjenu profesionalnim plesnim umjetnicima, dok će u popodnevnim satima raditi na istraživačkoj i razvojnoj fazi svog novog projekta.

Radioničarski program, u okviru Jutarnjih treninga ZPC-a, namijenjen je profesionalnim plesačima i plesačicama te studentima i studenticama studija plesa pri ADU.
Program je besplatan te se izvodi na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.
Svoje mjesto je potrebno rezervirati slanjem životopisa na info@zagrebackiplesnicentar.hr, s naznakom “Jutarnji treninzi – IMPROVIZACIJA”.
Više o radionici potražite via – poveznice.
U okviru podrške istraživanja i razvoja domaćih i međunarodnih suvremenih zbivanja u plesu i pokretu, Zagrebački plesni centar u suradnji s inozemnim partnerskim organizacijama ostvaruje godišnji program međunarodne razmjene umjetničkih rezidencija. Otvarajući svoja vrata inozemnim, odnosno osiguravajući jednaku priliku hrvatskim umjetnicima i umjetnicama u partnerskim organizacijama, ZPC doprinosi raznovrsnim inovativnim inicijativama suvremene plesne scene,  te zagovara različitost i pluralnost autorskih vizija pritom motivirajući umjetnike, publiku te svu zainteresiranu javnost na zajedničko istraživanje i promišljanje koreografskih i drugih plesnih koncepata.

U okviru međunarodne suradnje i razmjene umjetničkih rezidencijalnih programa Machol Shalem Dance House-a i Zagrebačkog plesnog centra, jeruzalemska je partnerska organizacija krajem kolovoza 2023. ugostila hrvatske umjetnice Mateu Bilosnić i Natašu Kustura koje su tijekom rezidencije istraživale i razvijale umjetnički projekt u nastajanju.

Program se realizira uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te uz potporu Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj.

Više o umjetnicama i organizaciji u razmjeni:

NOA SHILOH-YEHIEL, izraelska je plesačica, koreografkinja i predavačica. Umjetnička je ravnateljica skupine Carmela Dance Group i suosnivačica plesne kuće Menashe.
Završila je preddiplomski studij obrazovanja i ples u Rubin akademiji u Jeruzalemu, dok je diplomski studij radionica za profesionalne plesače diplomirala pri Sveučilištu u Haifi. Prima potporu Fondacije za neovisne stvaratelje, Ministarstva kulture i sporta te Vijeća lutrije za umjetnost i kulturu Republike Izrael.

EINAT GANZ, profesionalna je izvedbena umjetnica, neovisna koreografkinja, predavačica i asistentica koreografije sa sjedištem u Izraelu.
Plesnu pedagogiju diplomirala je na Akademiji glazbe i plesa u Jeruzalemu, a ples na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Amsterdamu (De Theaterschool) gdje je istodobno studirala dva modula: moderni/suvremeni ples te istraživanje pokreta i koreografije. U okviru tromjesečne stipendije stažira na projektu istraživanja plesa sa skupinom Patala iz Gambije.

MACHOL SHALEM DANCE HOUSE, osnovana 2002. godine, djeluje kao platforma za podršku nezavisnim plesnim umjetnicima i autorima u Jeruzalemu. Centar je osnovan s ciljem pružanja podrške, poticanja razvoja i produciranja projekata iz području suvremenog, neovisnog plesa u Jeruzalemu te s ciljem uspostavljanja kao jednog od središta razmjene i prezentacije međunarodne profesionalne kulturno-umjetničke i plesne produkcije.

Više o o Machol Shalem Dance House-u potražite – ovdje.

Fotografije: Ustupile na korištenje Noa Shiloh-Yehiel i Einat Ganz / Tamar Lamm, Efrat Mazor