Natrag


05.06.2023.

Masterclass: PROSTOR PERCEPCIJE / Gregor Luštek, 1. srpnja

U okviru europskog projekta SHARE: Creative Powers of Art, u subotu, 1. srpnja, u prostoru sivog studija ZPC-a održat će se masterclass radionica PROSTOR PERCEPCIJE, renomiranog koreografa i plesnog umjetnika Gregora Lušteka.

Više o programu i postupku prijave u nastavku.

Program je namijenjen profesionalnim plesačima i plesačicama te studentima i studenticama studija plesa pri ADU.
Program je besplatan te se izvodi na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.
Svoje mjesto je potrebno rezervirati slanjem životopisa na info@zagrebackiplesnicentar.hr, s naznakom “Masterclass – Gregor Luštek”.
Rok prijave: čet., 29.06.2023.

 

Više o radionici:

Masterclass: PROSTOR PERCEPCIJE – Gregor Luštek
Lokacija: Zagrebački plesni centar, Ilica 10 – sivi studio
Vrijeme: Subota, 01.07.2023. / 10 – 12 h (trajanje: 120 min.)

Izvodi: GREGOR LUŠTEK 

OPIS /
Masterclass predavanje se sastoji od somatskih i qigong vježbi u kojima se, dobrim dijelom, usredotočujemo na tehnike disanja u čijem je žarištu dijafragma kao izvorište pokreta i osjetila. Korištenjem određenih osnovnih načela pokreta, uključujući odnose između agonista i antagonista, „unutra“ i „van“, poziva i otpuštanja, sudionici će se moći usredotočiti na prostor između tijela i uma. To će se kasnije primijeniti i nadograditi u različitim vježbama kontaktne improvizacije.
Cilj je pomaknuti svjesnost o pokretu s kože na zglobove i kosti, mišićnu ovojnicu i utrobu i nazad proširujući rad, svjesnost i izražavanje na različite osjetilne razine, uključujući osjećaje.

 

BIOGRAFIJA /
GREGOR LUŠTEK (1973., Novo Mesto) studirao je na Fakultetu sporta Sveučilišta u Ljubljani. Obučen je različitim plesnim tehnikama – od klasičnog baleta do kontaktne improvizacije, somatskih praksi i borilačkih vještina. Njegov se umjetnički izričaj temelji na mekim atletskim pokretima čiji se odabir oslanja na anatomsku strukturu tijela. Gregor je samostalni plesač, koreograf i pomoćnik režije koji se povremeno ogledao i u glumi. Surađivao je s mnogo domaćih i inozemnim cijenjenim koreografima i plesnim umjetnicima te kazališnim redateljima. Za svoj rad i doprinos biva nagrađivan u Sloveniji (Nagrada Prešernova sklada, Župančičeva nagrada, Trdinova nagrada) te inozemstvu (Sterijina nagrada za scenski pokret).
S više od 30 godina pedagoškog iskustva, Gregor je držao brojne seminare i radionice u Sloveniji (Akademija Alma Mater Europaea) i inozemstvu (Latvijska kulturna akademija, SNDO, Pekinška plesna akademija). Također je radio kao koreograf, pedagog i stručni suradnik u raznim domaćim produkcijama (Exodos, Plesno kazalište Ljubljana, Anton Podbevšek Teater, SNT Drama Ljubljana, Opera Balet Ljubljana, Narodno kazalište Ivan Vazov u Sofiji) te međunarodnim projektima: Cradle, Share, One Space, China–CEEC/Summer dance camp.

 

*SHARE: Creative Powers of Art (2020.−2024.) je inkluzivan, inovativan i jedinstven međunarodni društveno-kulturni projekt suradnje, nastao na temelju iskustva i primjera dobre prakse dosadašnjih zajedničkih međunarodnih projekata partnera u kojima sudjeluju umjetnici iz Europe, Afrike i Bliskog istoka.
ZPC-ovu participaciju u projektu financijski podržavaju EACEA – Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.
Partneri projekta: Exodos Ljubljana (Slovenija), Compagnie DK-BEL (Francuska), Kultura Kreaktiboa / Errenteria Udala (Španjolska) i ZKM/ Zagrebački plesni centar (Hrvatska).

 

Više o projektu potražite na shareplatform.art.