Natrag


17.11.2022.

Jutarnji treninzi: Radionica MARINA MASCARELL / MISLITI TIJELO, 20. – 25.11.

U okviru Jutarnjih treninga sljedećeg tjedna od 20. do 25. studenog 2022., u terminu 10-14 h, u bijelom studiju ZPC-a održat će se radionica Misliti tijelo / Embodying Thought, gostujuće koreografkinje i umjetnice, Marine Mascarell (Portugal).

Radionica je namijenjena profesionalnim plesnim i izvedbenim umjetnicima/ama i izvođačima/cama.

Program je besplatan, a svoje je mjesto potrebno rezervirati slanjem životopisa na info@zagrebackiplesnicentar.hr, s naznakom M. Mascarell / Misliti tijelo.

Više o radionici:

Marina MASCARELL: MISLITI POKRET/ EMBODYING THOUGHT, radionica

Izvođači/ce s pomoću zadataka istražuju različita stanja tijela — zagonetkama, pitanjima ili postavljanjem ograničenja potiče se pronalaženje jedinstvenog puta oslobađanja tijela od forme s ciljem ulaska u svijet percepcije. Praksa uronjena slušanja potiče doživljaj vlastita tijela, pri čemu zajednička energija biva motorom za uspostavljanje dijaloga i veze s drugima i prostorom. Metodom dubokog osluškivanja, označenom neprestanim variranjem pristupa kretanju, tjelesnim teksturama i dinamici, tijelo postaje mjestom na kojem je sve moguće, mjestom bez prosuđivanja koje potiče na istraživanje vlastitih granica. Fokus je na praćenju puta energije kroz tijelo kao alata za otvaranje, otkrivanje i skeniranje tijela putem promjena u (našim) rutinama i pri izboru tijekom kolektivnog iskustva.

Marina MASCARELL (1980.) portugalska je koreografkinja sa stalnim angažmanom u kazalištu Korzo u Haagu od 2011. do 2021. te pridružena umjetnica u Mercat de les Flors u Barceloni od 2018. do danas. U njezinu umjetničkom radu refleksije, propitkivanja i koncepti pretvaraju se u pjesničku borbu, pri čemu se misao prevodi u tjelesnost i kretanje. Mascarell je zainteresirana za buntovno tijelo koje karakterizira preispitivanje normativnosti: plesno je tijelo oblik otpora, duboko ukorijenjeno u političku i društvenu akciju. Osim vlastitih predstava, Mascarell surađuje s različitim organizacija poput Plesne skupine Göteborške opere, Plesno bijenale u Lyonu, Balet Lyonske opere, Plesno kazalište Skanes, Plesni forum Taipei i Nizozemsko plesno kazalište; odnosno s raznim vizualnim, filmskim, glazbenim i kazališnim umjetnicima. Djela su joj predstavljena širom Europe, u Kini, Tajvanu, Koreji, Brazilu, Argentini i Čileu. Dobitnica je nekoliko nagrada, među ostalim Nagrade BNG banke za najbolji ples 2015, te je nominirana za Nagradu kritičara Barcelone i Nagradu Butaca. Mascarell razvija praksu čvrsto povezanu s njezinim koreografskim procesom, usredotočujući se na istraživanje pokreta i povećanje svijesti u tijelu. Drži plesne radionice na festivalima i u školama.

Fotografija: Daniel Barth, 2022.