DIVERT – dječja inkluzivna plesna radionica

Radionica je namijenjena za sve, neovisno o invaliditetu ili savršenosti tijela, neovisno plešu li djeca amaterski, rekreativno, ili nikad nisu plesala.

Kroz radionicu otvaramo vlastiti tjelesni vokabular, produbljujemo, proširujemo postojeći. 

Kako bi osoba izrazila svoj individualni kreativni pokret, pristup koji se koristi usmjeren je na prakticiranje improvizacije. Radimo iznutra prema vani, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete, neovisno koliko oni mali ili veliki bili, dok na kraju spajanjem individualnih izraza kreiramo zajednički izraz. Svatko ima svoj unutarnji ritam, svatko ima svoje brzo ili sporo, svoje malo ili veliko, svatko ima svoj proces i način izražavanja svog svijeta. Inkluzivnim pristupom, gdje su sve psiho-fizičke različitosti dobrodošle, povećava se svijest o kreativnosti i mogućnosti kretanja svake osobe, ujedinjuje sudionike kroz vježbe osmišljene tako da svatko može sudjelovati, bez izolacije, izgrađujući povjerenje, vezu i zajedništvo.

Inkluzivni ples je, dakle, i alat za senzibiliziranje društva i otvaranje mogućnosti marginaliziranim skupinama i „povlaštenim skupinama“ pronalaska zajedničkih vrijednost, no kako se prvenstveno bavimo plesom i pokretom otvara se ovim pristupom široka paleta vokabulara kretanja i odmiče od ustaljenih pokreta. Ovaj pristup plesu nije terapija. Nije za osobe s invaliditetom niti se radi o osobama s invaliditetom. To je terapija kao bilo koji drugi oblik plesanja. To je suradnja i okruženje za učenje jednako za svakoga. To nije okolina u kojoj neki ljudi dolaze “pomoći”, a drugi dolaze “da im se pomogne”. To je prostor ravnopravnosti i slobode za sve.

Radionica je besplatna. Osobe u pratnji djece dobrodošle su sudjelovati na radionici ravnopravno. Sva pitanja su dobrodošla, radujemo vam se!

OBAVEZNE PRIJAVE, zbog ograničenosti broja, pod nazivom “dječja radionica” na mail: iva.nerina@gmail.com